Francuska ekonomija pašće 11 umjesto 8 odsto

Dodajte komentar

Francuska ekonomija ove godine će se smanjiti za 11 odsto zbog koronavirusne krize a čekaju je još teži dani dok stvari ne krenu nabolje sljedeće godine, izjavio je ministar finansija ove zemlje Bruno Le Mer.

Francuska je uvela neke od najrigoroznijih mjera u Evropi sredinom marta, a ograničenja je počela ukidati tek 11. maja. .

„Teško nas je pogodio virus, preduzeli smo efikasne mjere da zaštitimo zdravlje Francuza, ali ekonomija se praktično zaustavila na tri mjeseca“, rekao je Le Mer za radio RTL, prenio je Rojters.

“Platićemo to ekonomskim rastom”, rekao je on, dodavši da je u pripremi rebalans budžeta kojim će se prognozirati smanjenje od 11 procenata u odnosu na ranije prognoziranih 8%.

Vlada pokušava da spriječi niz bankrota maloprodajnih kompanija, tražeći kupce za velike lance odjeće Camaieu, Conforama i La Halle koji zapošljavaju hiljade ljudi, rekao je Le Mer.

On je za ovaj mjesec najavio planove podrške za industriju turizma i automobila a kazao je da se mjere za avioindustriju pripremaju za sljedeću sedmicu. Nakon toga trebale bi da uslijede mjere podrške za sektor start-upa i građevine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *