Glavni grad analizira gubitke preduzeća nastale zbog pandemije

Dodajte komentar

Glavni grad do sredine juna napraviće analizu koliki su gubici preduzeća koja nijesu mogla normalno funkcionisati tokom epidemije izazvane korona virusom. Situacija se, kako je naveo Đorđe Suhih, predsjednik Skupštine Glavnog grada, još nije normalizovala da bi mogli odmah da podvuku crtu, piše Dan.

– Tokom epidemije ugrožena su bila preduzeća Tržnice i pijace i Parking servis koja su onemogućena da vrše naplatu. Takođe, tokom epidemije povećan obim posla i povećane troškove imala je Čistoća pa se i za ovo preduzeće može reći da je bilo ugroženo. Ostala preduzeća obavljala su funkciju koja im je povjerena normalno – saopštio je Suhih.

Ovim preduzećima, kako navodi Suhih, potrebna je pomoć kako bi se ublažile posledice izazvane pandemijom.

– Pomoć će im biti opredijeljena kroz rebalans budžeta Glavnog grada – navodi Suhih.

Da će epidimija izazvana korona virusom uticati na pad prihoda preduzeća ukazala je i Snežana Popović, vršilac dužnosti sekretara za finansije, na sjednici Skupštine Glavnog grada 15. maja, obrazlažući mjere koje je predložio Glavni grad i usvojila Skupština u sklopu odluke o ublažavanju finansijskih posljedica koronavirusa u Glavnom gradu.

– Najviše će biti pogođeni Tržnice i pijace, Sportski objekti i Parking servis, a smanjenje prihoda imaće i Čistoća, Deponija i Vodovod – navela je Popović na sjednici gradskog parlamenta.

Da su imali gubitke zbog zabrane kretanja i saobraćaja izazvane epidemijom prvi je saopštio Nusret Canović, direktor Parking servisa. On je sredinom aprila ukazao da su imali znatno manje prihode na pojedinim parkinzima.

Kolike gubitke će imati na kraju epidemije izračunaće i preduzeće Tržnice i pijace. Zakupce tezgi i poslovnih prostora kojima je od 16. marta bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti, shodno naredbi Nacionalnog koordinacionog tima za zarazne bolesti ovo preduzeće je oslobodilo plaćanja zakupa. Od 16. marta pa do 18. maja nisu radili zakupci koji prodaju mješovitu robu u tržnim centrima Pobrežje, Forum i na pijaci u Tuzima, zatim zakupci koji prodaju upotrebljavanu robu na Stočnoj pijaci, ali i zakupci poslovnih prostora koji ne prodaju hranu, a nalaze se u objektima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *