Telekom i ove godine ima najbržu 4G mrežu u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Mobilna mreža Crnogorskog Telekoma i ove godine korisnicima omogućava najveće prosječne brzine interneta na čitavoj teritoriji Crne Gore, kako u gradovima tako i u vangradskim zonama i na putevima, pokazuju rezultati mjerenja kvaliteta servisa mobilnih mreža koje je početkom godine sprovela Agencija za elektronske komunikacije (EKIP). Telekom je najbržu 4G mrežu u Crnoj Gori prema mjerenjima EKIP-a imao i prošle godine, saopšteno je iz kompanije.

Najveće prosječne brzine Telekom bilježi u vangradskim zonama i na putevima u Crnoj Gori – 17,6 Mbps za preuzimanje podataka (downlink), što je za 41% brže od drugorangiranog operatora, i 28 Mbps u smjeru od korisnika (uplink), što je za čak 152% brže od drugih.

Prosječna brzina preuzimanja podataka u 4G mreži Telekoma u gradovima iznosi 19,8 Mbps, što je za 26% brže od drugorangiranog operatora prema zvaničnim EKIP-ovim podacima, dok je sa prosječnom brzinom od 31,1 Mbps za slanje podataka Telekom brži za 29%. Srednja brzina mreže Telekoma na nivou Crne Gore iznosi 18,6 Mbps kada je riječ o preuzimanju podataka, i 29,4 Mbps za njihovo slanje, što je za 26%, odnosno 71% brže od sljedeće prosječne brzine.

Pokrivenost 4G mrežom Crnogorskog Telekoma, prema izvještaju EKIP-a, iznosi preko 99% u gradskim zonama i preko 96% na putevima. Telekom je tako prema svim kriterijumima ispunio zahtjeve iz odobrenja za korišćenje radio-frekvencija koje je Agencija za elektronske komunikacije postavila pred crnogorske operatore – one koji se odnose na kvalitet i brzinu prenosa podataka u mobilnoj mreži, kao i one koji se odnose na pokrivenost 4G mrežom.

Činjenica da dvije godine zaredom imamo najbržu 4G mrežu u Crnoj Gori rezultat je niza dobrih strateških odluka i ulaganja u razvoj mobilne mreže, koji za cilj imaju da našim korisnicima pružimo najkvalitetnije usluge i servise u zemlji. Da korisnici prepoznaju kvalitet mobilne mreže Telekoma govori podatak da je u prethodnoj godini Telekom zabilježio najviše internet saobraćaja, odnosno najveći protok gigabajta kroz mobilnu mrežu, u Crnoj Gori. Istovremeno, Telekom ima najveći broj korisnika mobilnog interneta u zemlji, pa ovi podaci kada se ukrste dovoljno govore o pouzdanosti i kvalitetu 4G mreže Telekoma. Nastavićemo sa razvojem mreže kako bismo građanima Crne Gore omogućili pristup servisima i tehnologijama budućnosti“, kazala je Valentina Radulović, direktorica Sektora tehnike u Crnogorskom Telekomu.

Mjerenja parametara kvaliteta servisa mobilnih mreža u Crnoj Gori Agencija za elektronske komunikacije sprovela je u svim opštinama i duž najvažnijih putnih pravaca u Crnoj Gori, u dužini od oko 6.000 km.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *