Plantažama potrebno više od 400 sezonskih radnika

Dodajte komentar

Kompaniji “13.jul – Plantaže” potrebno je više od 400 sezonskih radnika za poslove berbe. Zasad breskve na Ćemovskom polju iznosi 83 hektra i najveći je u regionu.

Trenutno su na tom poslu angažovana 24 radnika. Oni koji su počeli sa berbom poručuju da se može zaraditi pristojna plata.

Berba breskve, na ćemovskom polju, počela je 25. maja. Trajaće naredna tri mjeseca, a iz kompanije “Plantaže” poručuju da je trenutno najveći izazov obezbijediti radnu snagu.

S druge strane, ima i onih koji se rado vraćaju berbi. Ističu da ima posla, a kako kažu, može se zaraditi pristojna plata.

Na berbi breskve angažovana su 24 radnika, dok je površina zasada breske 83 hektra. Iz Plantaža objašnjavaju da im je trenutno potrebno više od 400 sezonskih radnika.

“Sad nam je samo za berbu breskve potrebno 90 radnika, za berbu stonog grožđa koja počinje u julu 120 radnika i za 7,8 zelenih operacija koje imamo u vinogradu 300 radnika”, kazao je Dušan Kankaraš iz Plantaža

Interesovanje sezonskih radnika za rad na plantažama, kaže Kankaraš, manje je nego prethodnih godina. Situaciju ove godine dodatno komplikuje epidemija korona virusa.

“To je uzrokovalo da radnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i sa Kosova, ne mogu da dođu da rade, iako su pojedini vezani ugovorima za našu kompaniju od radnije”, dodaje Kankaraš.

On zaključuje da su problem sa radnom snagom pokušali da riješe upotrebom mehanizacije, ali konkretno na Ćemovskom polju, ističe Kankaraš, veliki dio posla ipak mora odraditi čovjek, a ne mašina.

Podsjećamo, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) saopštilo je sinoć da je na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) odlučilo da je od 1. juna dozvoljen ulazak stranaca u Crnu Goru, i to bez karantina i samoizolacije, ako je stopa aktivnih slučajeva koronavirusa manja od 25 na 100.000 stanovnika u državi čiji je stranac rezident i u državi iz koje stranac ulazi u Crnu Goru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *