Francuska novo vodeće evropsko odredište za nove strane investicije

Dodajte komentar

Francuska je po prvi put zauzela poziciju glavnog evropskog odredišta za nove strane investicije, ostavivši iza sebe Veliku Britaniju i Njemačku, pokazalo je u četvrtak istraživanje konsultantske kompanije EY.

U prošloj je godini Francuska tako privukla 1.197 stranih investicijskih projekata, što je 17 odsto više nego u 2018. godini, objavio je EY, prenosi Seebiz.

Na drugom je mjestu Britanija s 1.109 projekata, pet odsto više nego u godini ranije. Slijedi Njemačka s 971 projektom, nepromijenjenim brojem u odnosu na godinu ranije.

Istraživanje EY-a u poslovnom sektoru sprovedeno krajem aprila pokazalo je takođe da bi zbog koronakrize mnogi projekti u Francuskoj mogli biti revidirani.

Dvije trećine poslovnih čelnika koji su učestvovali u anketi očekuje da će ove godine revidirati investicijske planove vezane za Francusku a 15 odsto da će ih odložiti za 2021. godinu. Niko ih ne namjerava otkazivati niti dodavati nove.

Kako bi privukao inostrane investitore, predsjednik Emanuel Makron ublažio je zakone o zapošljavanju i otpuštanju, preoblikovao je šemu poreskih kredita u trajno niske korporativne poreze i uveo ujednačenu stopu poreza od 30 odsto za investitore.

Pokazalo se da njihov entuzijazam nije prigušio ni talas nasilnih svedočenja protiv vladinih reformi u 2018. i 2019. ni nedjeljni štrajkovi prevoznika zbog penzione reforme krajem prošle i početkom ove godine.

Od izbijanja epidemije korona virusa Makronova vlada fokus je preusmjerila na ublažavanje privrednih šteta a oporavak nastoji poduprijeti podsticanjem domaćih kompanija da vrate proizvodne aktivnosti kući.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *