Slovenački parlament odbio predlog o zatvaranju trgovina nedjeljom

Dodajte komentar

Slovenački parlament u srijedu je ubjedljivo odbio prijedlog zakona kojim bi trgovine nedjeljom morale biti zatvorene, a koji je u proceduru uložila jedna opoziciona stranka.

Protiv zakonskog predloga stranke Ljevica (L) glasalo je 65 zastupnika, a za zakonski predlog njih 12. Slovenci su na referendumu prije 12 godina tijesnom većinom glasali da trgovine nedjeljom i praznikom budu zatvorene, no rezultat zakona kasnije je osporio ustavni sud. Trgovine su za vrijeme dok je trajala epidemija nedjeljom bile zatvorene, a bilo je ideja i od strane vlade da bi se to stanje produžilo.

Premijer Janez Janša izjavio je prije mjesec dana da se s prijedlogom Ljevice (L) o zabrani rada trgovina nedjeljom slaže, ali je zadnjih dana pojasnio da je riječ o načelnom stajalištu, ali da predlog opozicije kakav je dan ne može podržati jer zakonom o radu trgovina treba utvrditi i izuzetke kad neke trgovine rade i nedjeljom, pa je zato zakon odbijen.

Sindikat zaposlenih u trgovini tvrdi da se u anketi 95 posto njihovih članova složilo s time da ne rade nedjeljom, zato jer je naknada za rad nedjeljom minimalna, a i zato da bi više vremena mogli posvetiti porodici.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *