Hakeri mogu da “otključaju” najnovije modele ajfona

Dodajte komentar

Grupa hakera objavila je novi tzv. “jailbreak” alat, putem kog korisnici ajfona (iPhone) mogu da instaliraju aplikacije kojih nema na Appleovoj prodavnici aplikacija, prenosi portal TechCrunch.

Program radi na većini modela Appleovog najprodavanijeg telefona, uključujući i one sa instaliranim najnovijim iOS 13.5 operativnim sistemom.

Hakeri sprovode “jailbreak” eksploataciju sistema tako što pronađu prethodno neotkrivenu ranjivost u iOS-u, putem koje mogu da probiju neke od brojnih ograničenja koja Apple postavlja, kako bi spriječio pristup sopstvenom softveru.

Apple navodi da ograničava pristup aplikacijama i dozvoljava instaliranje programa koje isključivo sam odobrava iz bezbjednosnih razloga, ali hakeri kažu da se probijanjem ograničenja omogućava veća prilagodljivost uređaja, na način na koji je većina Android korisnika već navikla, dodaje TechCrunch.

Detalji ranjivosti koje su hakeri pronašli i iskoristili nisu poznati, ali se očekuje da će ih Appleov tim ubrzo pronaći, obzirom da konstantno radi na otklanjanju nedostataka i rješavanju potencijalnih slabosti sistema.

Stručnjaci za bezbjednost obično savetuju korisnike ajfona da se ne služe “jailbreak” metodom, obzirom da probijanje zaštite povećava mogućnost za nastanak novih ranjivosti.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *