Francuska: Osam milijardi eura proizvođačima automobila, građanima subvencije do 7.000

Dodajte komentar

Francuski predsjednik Emanuel Makron predstavio je danas “istorijski plan” pomoći od osam milijardi eura proizvođačima automobila, znatno ugroženima posljedicama pandemije.

Taj novac bi trebalo da posluži i za modernizaciju tog sektora u Francuskoj kako bi ona postala predvodnica po proizvodnji električnih automobila.

“Država će dati nešto više od osam milijardi eura za taj sektor”, rekao je Makron tokom posjete fabrici auto-djelova “Valeo” u Etablu, na sjeveru Francuske.

Makron je rekao da je cilj te pomoći da Francuska postane prva evropska zemlja u proizvodnji “čistih automobila” u narednih pet godina sa više od jednog miliona električnih i hibridnih automobila godišnje.

Da bi se podstakla kupovina automobila koja je opala tokom pandemije, Makron je danas najavio povećanje “ekološke subvencije” za kupovinu električnih vozila na 7.000 eura za građane i na 5.000 eura za preduzeća, kao i subvenciju od 2.000 eura za vozila na hibridni pogon.

Takođe se planiraju subvencije za prodaju vozila po sistemu “staro za novo”.

Makron je rekao da je francusko-njemački plan subvencija od 500 milijardi eura, koji je prošle sedmice predstavio Angeli Merkel, “namijenjen podršci najugroženijim sektorima”, poput automobilskog.

Predsjednik je, međutim, tražio od kompanije “Reno” “garancije” za budućnost zaposlenih u dvije fabrike čija je sudbina neizvjesna, i naglasio da državni kredit od pet milijardi eura “Renou” “ne može biti odobren” prije ishoda pregovora o tim fabrikama, koji će biti iduće nedjelje.

Makron je objavio da je “Reno” pristao da se “pridruži evropskom programu za proizvodnju električnih baterija” za automobile koji predvode konkurenti “Renoa” iz grupacije PSA – “Pežo”, “Sitroen” i “Opel”, i grupacija “Saft”, podružnica naftne kompanije “Total”.

Podrškom tom programu francuska država želi da podstakne domaću proizvodnju, te time uslovljava pomoć auto-industriji.

Makron je danas s generalnim direktorom “Renoa”, Žan-Dominikom Senarom, a zatim s tridesetak direktora automobilskog sektora razgovarao o mjerama koje treba preduzeti da se iz teškoća izvuče auto-industrija sa 400.000 zaposlenih i još 500.000 ljudi u delatnostima povezanim s proizvodnjom automobila.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *