Turska centralna banka utrostručila svop aranžman sa Katarom na 15 milijardi dolara

Dodajte komentar

Turska centralna banka utrostručila je sporazum o zamjeni valute sa Katarom, osiguravajući prijeko potrebno finansiranje jer se zemlja suočila sa sve većim fiskalnim deficitom i potencijalnom cjelogodišnjom recesijom.

Ovaj potez izmijenio je prvobitni limit od 5 milijardi dolara na početni sporazum o zamjeni dvaju zemalja 2018. godine, povećavši ga na 15 milijardi USD.

„Osnovni ciljevi sporazuma su olakšavanje bilateralne trgovine odgovarajućim lokalnim valutama i podrška finansijskoj stabilnosti dviju zemalja“, kaže banka. Izmjene su izvedene u turskoj liri i katarskom rijalu.

Linija za zamenu valuta (Svop aranžman) je ugovor između dvije centralne banke o razmjeni valuta, uspostavljen radi poboljšanja uslova likvidnosti i pružanja finansiranja u stranoj valuti domaćim bankama u periodima tržišnog stresa. Tržišta finansiranja su se pogoršala u Turskoj, a lira je dostigla najnižu tačku ikad ovog mjeseca usred zabrinutosti investitora u vezi sa finansijama zemlje.

Turska centralna banka je proteklih mjeseci povukla milione dolara iz svojih deviznih rezervi da bi kupila liru i podržala je prema dolaru. Proširena linija razmjene s Katarom – koja je posljednjih godina ojačala njegov politički i ekonomski odnos s Ankarom – omogućava turskoj centralnoj banci da pruži domaćim bankama potrebnu stranu likvidnost, bez korišćenja vlastitih deviznih rezervi.

Turska lira je u utorak doživjela lagani porast usred razgovora o linijama razmjene valuta iz Katara, Japanske banke i Banke Engleske, krećući se sa 6.877 za dolar ranije tog dana, na blizu 6.7806 lira za dolar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *