Potrebna privremena zabrana kineskog preuzimanja evropskih kompanija

Dodajte komentar

Evropska unija bi trebalo da privremeno zabrani kinesko preuzimanje kompanija čija je vrijednost trenutno potcijenjena ili imaju poslovne probleme zbog pandemije korona virusa, izjavio je predsjednik grupe Evropska narodna partija Manfred Veber.

Njemački konzervativac i lider najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu, koja okuplja stranke desnog centra, rekao je u nedjelju da se zalaže za jednogodišnju zabranu kineskim investitorima da kupuju evropske firme.

„Moramo vidjeti da kineske kompanije, djelimično uz podršku državnih sredstava, sve više pokušavaju da kupe evropske kompanije koje su jeftine ili su zapale u ekonomske teškoće zbog krize izazvane korona virusom“, izjavio je Veber za njemački list Velt am Zontag (Welt am Sonntag), prenosi Danas.

EU stoga treba da reaguje koordinirano, smatra Veber, i da zaustavi „kinesku šoping turu“ tako što će na godinu dana uvesti moratorijum na prodaju evropskih kompanija dok ne prodje kriza.

„Moramo da zaštitimo sebe“, rekao je Veber, prenosi Rojters.

Kina i EU su 2013. počele pregovore o sveobuhvatnom sporazumu o investicijama, ali su neke od glavnih tačaka neslaganja bili recipročan pristup tržištu i obezbjedjivanje jednakih mogućnosti za uspjeh.

Planirano je da se o tim pitanjima razgovara na samitu kineskih i evropskih lidera u septembru, ali je zbog pandemije neizvjesno da li će samit biti održan.

„Kina će biti naš najveći konkurent u budućnosti, u ekonomskom, socijalnom i političkom pogledu. Smatram Kinu strateškim konkurentom Evrope, koji predstavlja autoritarni model društva i koja želi da proširi svoju moć i zamijeni SAD kao vodeću silu“, izjavio je Veber.

Evropa, smatra Veber, treba ozbiljno da shvati Kinu i pokaže poštovanje prema toj zemlji kao svetskoj sili. „Ali prije svega treba da budemo na oprezu“.

Njemačka vlada je u aprilu pooštrila pravila da bi zaštitila domaće kompanije od nepoželjnog preuzimanja od investitora iz zemalja van EU.

Odluka je donijeta u trenutku kada najjača evropska ekonomija, kao i EU u cjelini, ponovo razmatra odnose s Kinom usled povećanih investicija kineskih državnih kompanija u kritične sektore.

Njemački zvaničnici su kinesko preuzimanje bavarskog proizvodjača robota „Kuka“ 2016. opisali kao „poziv za budjenje“ koji naglašava potrebu da se zaštite strateški dijelovi ekonomije.

Kada je kineska državna kompanija 2018. htela da kupi udio u njemačkom preduzeću za distribuciju struje „50Herc“, nemačka državna Kreditna banka za obnovu je pomogla da se spreči ulazak Kineza na nemačko tržište električne energije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *