Japanska ekonomija u recesiji

Dodajte komentar

Privreda Japana ušla je u recesiju u prvom tromjesečju 2020. godine, pošto je pandemija koronavirusa zaustavila proizvodnju, izvoz i potrošnju, kao i strahovanja da bi mogla da nastupe još teža vremena, prenosi Glas Amerike (VOA).

Japanska vlada je izvijestila danas da je bruto domaći proizvod realno pao u periodu januar-mart za 3,4 odsto na godišnjem nivou, prema desezoniranim podacima.

Na kvartalnom nivou, pad je iznosio 0,9 procenata.

Izvoz je potonuo za 21,8 posto, privatne investicije u stanogradnju za skoro 17 procenata, a potrošnja domaćinstava za 3,1 odsto.

Analitičari očekuju pogoršanje situacije jer se treća po veličini svjetska ekonomija suočava sa najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata.

Japan je u tehničkoj recesiji, koja po definiciji nastupa kad privreda zabilježi pad u dva uzastopna kvartala, budući da je u tromjesečju oktobar-decembar već registrovala smanjenje od 1,9 posto, navodi VOA.

Ekonomija ove zemlje je izuzetno ranjiva na posljedice pandemije, s obzirom na zavisnost od trgovine sa SAD-om i Kinom.

Putovanja, turizam i trgovina sa tim i drugim zemljama doživjeli su krah zbog mjera blokade usmjerenih na borbu protiv bolesti kovid-19.

Više od 16.000 ljudi u Japanu zaraženo je koronavirusom, a više od 700 je umrlo, što su relativno male cifre imajući u vidu da ta zemlja ima najstarije stanovništvo na svijetu i da su njeni gradovi gusto naseljeni.

Japan je prošle nedjelje ublažio mjere vanrednog stanja u većem dijelu zemlje, ali su u gradovima koji su žarišta epidemije, kao što je Tokio, zadržana određena ograničenja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *