Hrvatsku očekuje pad BDP od 11 odsto, najbolje prolazi Srbija

Dodajte komentar

Hrvatska privreda bi zbog epidemije virusa korona ove godine mogla potonuti čak 11 odsto, jer je okrenuta turizmu, dok bi u regionu Srbija mogla najbolje proći sa prognoziranom padom od četiri odsto, pokazale su najnovije analize Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.

U najnovijoj analizi ovog instituta se ističe da je epidemija izazvala do sada nezapamćen šok u privredama zemalja u regiji, a posljedice će biti jače od onih iz vremena posljednje recesije, prenose hrvatski mediji.

Ranije prognoze MMF-a govorile su o padu hrvatskog BDP-a od devet odsto, a Svjetska banka je prognozirala pad od 6,2 odsto.

I hrvatski eksperti upozoravaju da Hrvatsku u ovoj godini čeka privredni pad, kao i da bi eventualni povratak na mjere zabrane značio još veći pad.

Osim Hrvatske, veliki pad BDP-a u Bečkom institutu prognoziraju i Sloveniji i to 9,5 odsto, zatim, Slovačkoj devet odsto i Crnoj Gori 8,5 odsto.

S druge strane najbolje bi trebalo da prođu države koje su najmanje okrenute turizmu ili koje su slabije integrisane u svjetsku privredu, a to su na prvom mjestu Srbija i Poljska sa padom ekonomske aktivnosti od četiri odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *