Neopravdan zahtjev Kineza za dodatna plaćanja

Dodajte komentar

Kineska kompanija nema nijedan argument da bi tražila dodatni novac za eventualno kašnjenje ili produžetak radova na dionici autoputa, ocijenio je za Radio Crne Gore ministar Osman Nurković. Najavio je da će ovih dana poslati dokumentaciju za dostavljanje ponuda za koncesije na aerodrome. Kaže, ako se obistine prognoze renomiranih agencija sredinom juna bilo bi obnovljeno 22 odsto, a u avgustu čak 50 odsto letova. Potvrdio je da je odložena primjena leks specijalisa za Montenegro erlajns.

I do sada je bilo zahtjeva kineske kompanije, ali je nakon ukrštanja argumenata utvrđeno da su neosnovani pa su traženo povlačili iz procedure, kaže ministar saobraćaja Osman Nurković. Takav ishod očekuje i sada, kada su objavljeno je zahtijevali produžetak roka gradnje i dodatna plaćanja.

“Nadzorni organ objektivno će cijeniti ima li potrebe da se odlože radovi, a što se tiče dodatnog plaćanja radova u ovom trenutku to su spekulacije. Ne sporimo pravo izvođača da dostavi takav zahtjev, ali u ovom trenutku nema niti jednog argumenta da smo napravili neku grešku i dali izvođaču povod da traži neka dodatna sredstva za eventualno kašnjenje ili produženje roka”, poručio je Nurković.

Ugovoreni rok za završetak radova na dionici od Smokovca do Mateševa je 30.septembar i u ovom trenutku nije ni izmjenjen, ni prekoračen. Međutim,kaže Nurković, od Nadzornog organa zavisi hoće li taj rok biti prolongiran.

“Važno je da posljedice, ako bude odlaganja, neće imati ni investitor ni izvođač. U ovoj fazi bilo bi nezahvalno iznositi procjene kada bi mogla biti završen prioritetna dionica”, prokomentarisao je Nurković.

Na trasi autoputa angažovano je hiljadu i 73 radnika od čega 460 kineskih. Nedostaje 400 iz Kine, kaže Nurković.

“Otprilike za mjesec ili mjesec i 10 dana očekujemo kompletiranje radnika na autoputu. Sobzirom na povoljne vremenske prilike očekujem i progres, odnosno intenziviranje radova na trasi”, istakao je ministar saobraćaja.

Ubrzo se nastavlja i postupak davanja u zakup crnogorskih aerodroma. U predkvalifikacionoj proceduri kvalifikovale su se južnokorejska kompanija, te dva konzorcijuma iz Pariza i Turske, te južnoamerički sa sjedištem u Luksemburgu, podsjeća ministar.

“Mi ćemo im vrlo brzo uputiti dopis da ih obavijestimo da idemo u proces dodjele i pripremiti dokumentaciju u kojoj ćemo tražiti da dostave ponudu. Taj rok je 60 dana i ja sam optimista da neće biti potrebe da se taj rok prolongira, jer se radi o kompanijama, odnosno konzorcijumima koji su zainteresovane za koncesije. Nakon toga ponude bi analizirala Tenderska komisija, odbarala najbolju i krenulo bi se u proceduru potpisivanja ugovora. Znači sve bi to trajalo četiri do pet mjeseci, ako sa postupkom krenemo odmah, a hoćemo “, najavio je Nurković.

Kada će krenuti letovi sa aerodroma u Podgorici i Tivtu zavisi od više faktora, naveo je Nurković. Prije svega od Svjetske zdravstvene organizacije. Sadašnje procjene, renomiranih agencija, kaže, pokazuju da bi se od polovine juna bio oko 22 odsto, u julu 38, avgustu 50, septembru 60odsto, a u decembru 80 procenata.

“Bili bismo jako zadovoljni ako bi se te prognoze Eurokontrola obistinile. To bi značilo da će doći turisti, da će aerodromi raditi, radio bi Montenegro erlajns, što bi sveukupno saniralo situaciju nastalu zbog koronavirusa”, rekao je Nurković.

Potvrdio je da je odložena primjena Zakona o ulaganju i konsolidaciju državnog avioprevoznika, koji je predvidio ulaganj 155 miliona u narednih šest godina.

“Analiza će pokazati da li se radi o spašavanju kompanije ili državnoj pomoći. Ubrzo će to biti gotovo, ali ako vidimo šta sve rade države Evrope da bi spasile nacionalne kompanije onda se činiopravdanim da i mi učinimo što možemo da spasimo domaću kompaniju i omogućimo joj da funkcioniše, naravno uz maksimalnu racionalizaciju i smanjenje troškova”, zaključio je ministar saobraćaja i dodao da će vjerovatno biti odložena kupvina aviona za koje je opredjeljeno 50 miliona ove godine.

Izvor: rtcg.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *