Švedska ipak neće uspjeti da sačuva ekonomiju od krize

Dodajte komentar
Stokholm

Na početku epidemije Švedska je donijela odluku da ne zatvara zemlju onako kako su učinile ostale evropske države. Brinući se za svoju ekonomiju praktikovala je labavija ograničenja. Međutim, broj žrtava je pokazao da ovo možda nije bila dobra ideja.

A šta se u međuvremenu desilo sa njenom privredom, koju je toliko štitila? Sudeći prema prvim zvaničnim podacima, švedska ekonomija je privremeno izbjegla žestok udar krize. Njen BDP je u martu pao samo za 0,3 odsto, što je znatno manje od prosjeka eurozone koji iznosi -3,8 odsto.

Međutim, kako kažu ekonomisti, na duge staze ovo nije bilo održivo ekonomsko rješenje. Dakle, ni Švedska neće uspjeti da izbegne krizu. Evropska komisija prognozira da će njen BDP u ovoj godini pasti za 6,1 odsto.

Njena centralna banka, Riksbank, ima još sumorniju prognozu. Ona naime očekuje da će BDP pasti između sedam i 10 odsto. Nezaposlenost bi mogla da dostigne između devet i 10,4 odsto. Ovakvi pokazatelji nisu neobični za zemlju poput naše, ali za skandinavske države su alarm za uzbunu.

Izvor: Fr24news

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *