Računarstvo “u oblaku” veliki dobitnik u korona krizi

Dodajte komentar

Jedan od dobitnika u korona krizi je računarstvo “u oblaku”.

Kineska internetska kompanija Alibaba objavila je da će uložiti 28 milijardi dolara u usluge oblaka tokom sljedeće tri godine jer je potražnja za softverom značajno porasla za vrijeme epidemije virusa. Ovo nije iznenađujuće jer trenutno ima puno radnika u kancelarijama. To ujedno znači i veću potražnju za cloudom.

Računarstvo u oblaku znači čuvanje i pristup podacima i programima putem interneta umjesto hard diska. To znači da zaposleni mogu pristupiti istim podacima zajedno s kolegama bez potrebe da budu u kancelariji.

Kompanije posebno stvaraju vlastite mega-mozgove, koji kompaktno pohranjuju i istovremeno stavljaju na raspolaganje ono što je prethodno bilo razbacano na mnogim pojedinačnim tvrdim diskovima. Na mnogim mjestima oblak zamjenjuje klasični server. Pored toga, rješenja za video konferencije kao što su Zoom ili Skype su u porastu. “Kućno školovanje” takođe ima koristi od pružatelja cloud usluga. Jer ovo zahtijeva velike količine virtualnog prostora za pohranu.

Prema američkom institutu za istraživanje IT Gartner, upotreba cloud usluga znatno se povećala posljednjih godina, pa više od 70 posto svih IT usluga sada se pruža iz “oblaka”. Amerikanci predviđaju da će se globalno tržište usluga oblaka popeti sa 214 milijardi dolara u 2019. godini na 250 milijardi dolara ove godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *