Hrvatska u ponedjeljak otvara kafiće i restorane

Dodajte komentar

Iako bi za samo četiri dana, u ponedjeljak 11. maja, trebali ponovo da otvore vrata gostima, vlasnici kafića, restorana i barova još uvijek ne znaju pod kojim će uslovima to smjeti da urade, piše u četvrtak Jutarnji list.

Još im nije dostavljen nikakav zvanični predlog ili odluka države kako će u doba pandemije moći a rade , navodi dnevnik.

“Imamo razumijevanja za Epidemiološku službu, ne rade oni predloge mjera zaštite samo za nas”, kazao je predsjednik Ceha ugostitelja pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Joso Smolić.

Otkriva kako su u ponedjeljak 4. maja ugostitelji predstavnicima Stožera civilne zaštite i Ministarstva turizma iznijeli svoje predloge i zahtjeve pod kojim su uslovima spremni da počnu s radom sljedeće nedjelje.

“Tri naša ključna zahtjeva tiču se rada u zatvorenom prostoru, radnog vremena od 6 do 23 sata i izbjegavanja bilo kakvih dodatnih troškova u poslovanju zbog pridržavanja mjera zaštite u našim objektima, kao što je ugradnja pleksiglasa”, navodi Smolić.

Na pitanje kakva je bila reakcija predstavnika Stožera na iznesene zahtjeve, Smolić kaže kako su pokazali razumijevanje za stavove ugostitelja te ne očekuje, kako ističe, velika razmimoilaženja oko uslova pod kojima će restorani, kafići i barovi početi s radom u ponedjeljak.

S druge strane, nezvanične informacije koje je dnevnik prikupio iz institucija države uključenih u utvrđivanje mjera zaštite od koronavirusa u ugostiteljskim objektima govore o tome da epidemiolozi nisu spremni da popuste u daljoj zabrani rada u zatvorenom dijelu kafića, restorana i barova, odnosno da su spremni da dopuste samo posluživanje gostiju na terasama.

Dalje tačke razmimoilaženja između države i ugostitelja mogle bi predstavljati odredbe epidemiologa da razmak između stolova na terasi mora biti dva metra te da za stolom smiju biti samo dva gosta, piše Jutarnji list.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *