Deficit do kraja marta smanjen na 76 miliona

Dodajte komentar
Ministarstvo finansija

Državni budžet je od januara do kraja marta (prvi kvartal) prihodovao 375 miliona eura ili 8,9 miliona više od plana, dok su rashodi bili 451 milion ili 120 miliona manji od plana. U istom periodu vraćeno je i 422 miliona eura starih dugova, ili 77 miliona više od plana.

Nedostajuća sredstva obezbijeđena su trošenjem depozita u iznosu od 453 miliona eura, do kojeg se došlo vanrednim zaduženjem u prošloj godini.

“Veća naplata prihoda rezultat je ekonomske aktivnosti prije uvođenja hitnih mjera Vlade usmjerenih na smanjenje negativnih uticaja koronavirusa na privredu i građane”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Većina poreza plaća se u tekućem mjesecu za prethodni, pa bi se stvarni efekti krize po državne prihode mogli vidjeti tek u izvještaju za drugi kvartal.

Ministar finansija Darko Radunović je nedavno kazao da je za 20 dana aprila prihod manji za 22 odsto, što je 30 miliona eura. Od poreza i akciza je naplaćeno 248 miliona eura ili šest miliona više od plana, zahvaljujući rastu kod akciza koje su za duvan, ugalj i alkohol povećane od Nove godine. Od doprinosa na zarade naplaćena su 103 miliona ili četiri miliona više.

Ušteda kod izdataka u vrijednosti 120 miliona napravljena je kod usluga za 11 miliona, socijalne zaštite za devet, transfera institucijama za 10, kapitalnih izdataka za 39, subvencija za devet miliona… Tako da je deficit iznosio 76 miliona eura umjesto planirana 203 miliona

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *