Najveći gubitak UniCredita u tri godine – 2,7 milijardi eura

Dodajte komentar

Neto gubitak UniCredit-a iznosi 2,71 milijardi eura, budući da su se rezerve za gubitak kredita povećale na 1,26 milijardi eura, objavila je u srijedu milanska banka.

Oko 900 miliona eura izdvojeno je posebno za rješavanje uticaja virusa. Glavno poslovanje zajmodavca bilo je otporno u prvom kvartalu, a prihodi od provizija i procjena kredita su bili otporni.

Italijanska ekonomija ušla je u najduži zastoj u Evropi nekoliko mjeseci nakon što je glavni izvršni direktor Jean Pierre Mustier iznio novu strategiju za poboljšanje profitabilnosti i povećanje isplate akcionarima. UniCredit očekuje da će svoj plan preispitati početkom sljedeće godine, a izvršni direktor rekao je u srijedu da banka ne postavlja nove ciljeve za 2020. godinu jer je neizvjesnost i dalje prevelika.

UniCredit može postići 75% do 80% svojih ciljeva neto prihoda za sljedeću godinu ako ekonomija Evropske unije ojača za 10% koliko mnogi ekonomisti očekuju, rekao je Mustier u konferencijskom pozivu. Banka će u četvrtom tromjesečju odlučiti hoće li raspodjeliti dividende na zaradu u 2019. godini.

Dionica UniCredita je pala za čak 2% u trgovanju u Milanu, a pad je bio 1,1%, na 6,58 eura u 9:10 sati ujutro. To proširuje pad za ovu godinu na oko 50% u odnosu na 40% pad indeksa 600 banaka STOXX Europe.

Generalni direktor, koji je prošlog mjeseca najavio dodatne rezervacije za borbu protiv virusa, izdvojio je više novca nego mnogi njegovi evropski konkurenti, uključujući italijanskog rivala Intesa Sanpaolo SpA. Banka je rezervirala troškove pošto je započela proces ukidanja 5.200 postojećih radnih mjesta u Italiji do 2023. godine i preuzela naplatu za prodaju udjela u turskom poslu Yapi Kredi Bankasi AS.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *