OTP Grupa ove godine očekuje skromniju zaradu

Dodajte komentar

Nakon prošlogodišnje rekordne dobiti, OTP Grupa očekuje skromniji rezultat ove godine zbog efekata epidemiološke situacije, saopštila je banka na svojoj generalnoj skupštini.

Na pitanje mogu li akcionari očekivati da će biti isplate dividende nakon rekordne 2019. godine, banka je izjavila da mađarske banke neće isplatiti dividendu do kraja septembra, pa je OTP takođe odgodio isplatu dividendi.

Međutim, nakon sjednice odbora navedeno je da “na osnovu mogućeg predloga banka može razmotriti isplatu avansne dividende nakon ograničenja koja su na snazi do 30. septembra 2020., pod uslovom da su ispunjeni njeni zakonski, regulatorni i ekonomski uslovi”.

Prema banci, rezultat bi ove godine mogao biti smanjen zbog činjenice da će banke takođe morati da preuzmu svoj deo tereta mjera za ublažavanje usporavanja ekonomije usled epidemije, na primjer, moratorijumom za otplatu ili bankarskim porezom. S druge strane, nepovoljna ekonomska situacija osjetiće se i kroz razvoj kreditne tražnje i kvaliteta portfelja.

Naglašeno je da je za sada teško predvidjeti obim njihovog uticaja, pa se za naredni period predviđaju nekoliko mogućih scenarija, i iako će oni voditi do znatno različitih putova profita, “odličan kapitalni i likvidnosni položaj OTP ne samo da osigurava stabilnost banke već i njenu sposobnost kreditiranja”, saopšteno je iz banke.

Što se tiče izdavanja planova akvizicije, OTP je naveo da stalno ispituje mogućnosti u regionu, posebno na tržištima na kojima je već prisutan. “Naša izvanredno stabilna pozicija kapitala i likvidnosti omogućava nam da delujemo kao potencijalni kupac, konsolidator na regionalnom nivou, ako se u regionu kao rezultat krize pojave novi ciljevi akvizicije. Zadaci integrisanja već stečenih banaka u grupu napreduju prema planu”, rekli su.

Prema godišnjem izveštaju bankarske grupe, OTP Core (mađarske operacije) je nastavio da ostvaruje najveći profit u okviru godišnjeg konsolidovanog prilagođenog dobitka nakon oporezivanja (191 milijardi HUF).

Sve podružnice poboljšale su svoj učinak u prethodnoj godini, postigavši izvanredne rezultate u Bugarskoj (67,9 milijardi HUF), Ukrajini (35,2 milijarde HUF), Hrvatskoj (30,7 milijardi HUF) i Rusiji (28,1 milijardi HUF).

Akcijama OTP banke trguje se u premijumskoj kategoriji Budimpeštanske berze. Cena deonica kreće se oko 9.540 HUF, a najniža cena u prošloj godini bila je 7.865 HUF, a najviša 15.850 HUF.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *