“Montenegro Airlines će se ili pozicionirati ili bankrotirati”

Dodajte komentar

Situaciju koju je izazvala pandemija koronavirusa Montenegro Airlines treba da iskoristi da se pozicionira, obnovi flotu i preuzme dio tržišta u regionu. Postoje samo dvije opcije, ili će se MA pozicionirati  ili će crnogorski nacionalni avio prevoznik bankrotirati, kazao je za CdM hrvatski  stručnjak za avio saobraćaj Alen Šćuric.

Stručnjak za vazduhoplovstvo obrazlaže svoj stav.

Vrijeme je, kaže da se preuzme tržište. Iznos novca koji je predviđen za Montenegro Airlines od 155 miliona eura je ogromna svota  koja je izuzetna odskočna daska.

“U tom iznosu nijesu samo dugovi, već je tu novac i za nabavku flote i ako se pametno odigra igra, kao što su je odigrali Air Baltic ili Lot ili Air Malta, onda vam neće MA letjeti samo iz Crne Gore već će preuzeti i okolno tržište. Kao što je Lot otvorio bazu u Estoniji i u Mađarskoj, kao što je Air Baltic otvorio bazu u Litvaniji i Estoniji, tako Montenegro Airlines može preuzeti tržište Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije. Sad treba pametno, zajedno sa Aerodromima Crne Gore i državom, preduzeti mjere i hitno i naglo krenuti raditi”, jasan je Šćuric.

Ovo je trenutak. I ne samo to. Ovo je, kako ističe sagovornik CdM-a, istorijska prilika.

A koliko je zaista istorijska, objašnjava ovako:

“Nije je bilo do sada, niti će je biti poslije”, ističe.

Sada je, kako kaže, na pameti države da  investira određenu svotu novca i da omogući možda i neku kreditnu liiju.

“Sada su krediti jeftini, a jeftini su i avioni. Sada je trenutak kada to treba uraditi, bez obzira na to kako će se doći do novca. Bilo preko investitora, bilo preko kredita. Ovo je posljednja šansa da MA profilira i postane  kompanija sa nekih petnaestak aviona i preuzme i tržišta u okolini, regionu, ili da bankrotira. Nema treće opcije”, ocjenjuje Šćuric za CdM.

Ovo je, kaže, prilika kada je jeftino kupovati ili na lizing uzimati avione.

“Svi ti prastari avioni, kao što je to slučaj sa fokerima u MA, koji su stari i po 30 godina, ili Croatia Airlines, stari po 20 godina, ili Air Serbia stari preko 30 godina. Vrijeme je da se zamijene, prodaju za neke sitne novce u Afriku, a da se kupe avioni stari desetak godina, koji se sada mogu dobiti veoma jeftino. Prilika je da sada kompanije obnove svoje flote za sitne novce, a za par desetina miliona mogu obnoviti cijelu flotu”, jasan je Šćuric.

A hoće li se papreno plaćati avio karte ako se bude željelo letjeti?

Avio analitičar nema dilemu – hoće.

Iako su kaže možda neki pomislili kako će cijene biti možda niže, od toga nema ništa.  Naprotiv.

“Biće jako visoke. Avio kompanije će se voditi time da će oni koji moraju da lete platiti bilo koju cijenu. Kada se tržište bude stabilizovalo, a to se, prema sadašnjem stanju stvari, neće desiti do zime, a zima je mrtva svakako, onda govorimo o proljeću sljedeće godine kada budu krenuli da ozbiljnije lete niskobudžetni avio prevoznici, onda će početi pad cijena. Kada se oni vrate ozbiljnije, onda će padati cijene”, ističe Šćuric.

On je u razgovoru za CdM najavio da se oporavak avio tržišta očekuje 2022. godine. Dodaje da će se u narednom periodu ljudi bojati letjeti, zbog pandemije, ali i da neće letjeti zbog nedostatka novca. Broj putnika biće manji. Letjeće dijaspora, nešto političari, diplomatija, poslovni ljudi…

Šćuric prognozira da će pedesetak avio kompanija bankoirtirati u Evropi do kraja zime 2021. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *