Danska i Poljska neće pomoći kompanijama iz poreskih rajeva

Dodajte komentar

Danska i Poljska neće pružiti finansijsku pomoć zbog pandemije koronavirusa kompanijama koje su registrovane u takozvanim poreskim rajevima, javlja Business Insider.

Dansko ministarstvo finansija saopštilo je 20. aprila da je program za pomoć produžen do jula, ali je naglasilo da firme bazirane u ofšor poreskim rajevima neće biti pokrivene.

“Kompanije koje traže pomoć nakon produžetka aranžmana poraju platiti u skaldu sa međunarodnim sporazumima i nacionalnim pravilima. Kompanije bazirane u poreskim rajevima prema smernicama Evropske unije ne mogu dobiti kompenzaciju, utoliko što ih je u skladu sa zakonima EU i bilo kojim drugim međunarodnim obavezama moguće isključiti”, navodi se u saopštenju.

Poljska je 8. aprila donijela slične mjere. Premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da velike kompanije koje žele dio od oko 5 i po milijardi eura iz sredstava za pomoć moraju da plate porez, i dodao da treba “završiti sa poreskim rajevima”, koji su “propast modernih ekonomija”.

Među najpoznatijim poreskim rajevima nalaze se Gibraltar, Bahami, Anodra, Bermudi, Britanska Djevičanska ostrva, Kajmanska ostrva i Panama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *