BiH: Pad depozita stanovništva u martu za 150 miliona eura

Dodajte komentar
Centralna banka BiH

Depoziti stanovništva zabilježili su pad u martu kao posljedica uticaja krize sa virusom Covid-19, ali masovnijeg povlačenja sredstava nije bilo, izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Centralne banke BiH.

Depoziti stanovništva iznosili su u martu 13,09 milijardi KM i u odnosu na februar 2020. godine, kada su bili 13,34 milijarde KM zabilježili su pad za oko 300 miliona KM ili za oko 2,3 posto.

Manji odliv depozita, oko 50 miliona KM ili 1,3 posto, bio je kod nefinansijskih privatnih preduzeća. Ukupni depoziti privatnih preduzeća bili su na kraju marta 3,88 mlrd KM, a prethodnog mjeseca 3,93 mlrd KM.

Ukupni depoziti u Bosni i Hercegovini imali su u martu vrijednost od 23,60 milijardi KM i za oko 1,5 posto su manji nego u februaru.

Do martovskog pada, rast depozita bio je izuzetno visok. U biletnu Centralne banke BiH za prava dva mjeseca 2020. godine navodi se da je zabilježena stopa rasta od 9,67% na godišnjem nivou.

Depoziti u domaćoj valuti rasli su brže od depozita u stranoj valuti i na mjesečnom i na godišnjem nivou. Unutar obje grupe depozita nastavljen je trend rasta oročenih depozita.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *