Adecco zbog koronavirusa poslovao s gubitkom

Dodajte komentar

Švajcarska kompanija za posredovanje u zapošljavanju Adecco u utorak je izvijestila da je prvo trojesečje zaključila s gubitkom jer su mnoge fabrike i kancelarije bile zatvorene kako bi se spriječilo širenje Covida-19.

Kompanija je u prva tri ovogodišnja mjeseca poslovala s neto gubitkom od 348 miliona eura.

Prihodi su im pali devet posto, na 5,14 milijardi eura.

Situacija se pogoršala u prva tri ovogodšnja mjeseca, tumače u Adeccu, ukazujući na 19-postotni pad prihoda nakon uvođenja mjera karantina. U aprilu, na početku drugog tromjesečja, njihov je pad bio još veći.

„S obzirom da su u aprilu prihodi pali gotovo 40 posto na godišnem nivou, očekujemo da će drugi kvartal biti izazovan“, rekao je izvršni direktor Adeccoa Alain Dehaze, ustvrdivši da je ovo kriza „bez presedana“.

Na rezultat u prvom tromjesečju negativno je uticao i otpis nematerijalne imovine u visini 362 miliona eura, vezan za poslovanje u Njemačkoj, Austriji i ŠvJcarskoj.

Otpis je u velikoj mjeri povezan s vrlo visokim stepenom neizvjesnosti u pogledu Covida-19, što je pojačalo ionako izazovnu tržišnu dinamiku u Njemačkoj, naglašavaju u Adeccu.

Kompanija je takođe odložila program otkupa dionica u vrijednosti od 600 miliona eura, uz obrazloženje da ga trenutno ne smatra prikladnim.

Napominju pritom da im je likvidnost i dalje na visokom nivou, navodeći da imaju na raspolaganju 1,4 milijarde eura gotovine i 600 miliona eura neiskorištenih kredita.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *