Opštinski budžeti biće manji od 15 do 30 odsto

Dodajte komentar

Naše procjene u okviru Zajednice opština su da će epidemija za posledicu imati pad prihoda u budžetima opština između 15 i 30 odsto u odnosu na planirane što će značiti da će većina lokalnih samouprava morati da radi rebalans, saopštio je Refik Bojadžić, generalni sekretar Zajednice opštine Crne Gore.

Bojadžić navodi da je predložio da se uradi poseban program pomoći opštinama, te da očekuje da Ministarstvo finansija ovih dana izađe sa konkretnim predlogom mjera kako da se pomogne lokalnim samoupravama.

Generalni sekretar dodaje su opštine iskazale spremnost da pomognu lokalnoj privredi.

– Taj paket pomoći koji će sa nivoa opština biti u funkciji oporavka ekonomije je po našim procjenama 14,5 miliona eura. Od toga iznosa 12,5 miliona eura odnosi se na određena odlaganja poreskih obaveza, dok se dva miliona eura odnosi na oslobođanja komunalnih taksi, naknada za puteve, zakupnina – navodi Bojadžić.

Kaže da im se više komunalnih preduzeća i Udruženje vodovoda Crne Gore obratilo tražeći pomoć kako bi što lakše prevazišli situaciju u kojoj su se mnašli zbog pojave epidemije. On navodi da su komunalna preduzeća u ovoj situaciji imala povećan obim posla, ali slab procenat naplate zbog čega su ugrožena.

– Kada su krize to se naprije odrazi na ove djelatnosti. Sve ćemo drugo platiti, a ove usluge su nešto što će se zadnje platiti. Nadležnost opštine kao osnivača da intervenišuu ovoj situacijuprema preduzećima koje su osnovale su male, ja bih čak rekao nikakve, jer opštine nemaju prihod iz kojeg bi mogle da plaćaju i servisiraju te usluge. Nažalost, to smo više puta ukazivali. Iako nam je uvedena komunalna naknada kao namjenski prihod da se pokrivaju troškovi po osnovu vršenja ovih pos lova, ona ne funkcioniše jer opštinske odluke u dijelu uvođenja ove naknade još nijesu dobilo svjetlo od nadležnog ministarstva. To dodatno u ovoj situaciji usložnjava i problem opština i komunalnih preduzeća i to je nešto na čemu moramo u narednom periodu raditi. Ta naknada je vrlo mala ali je značajna. Da smo imali taj prihod svakako da bi opštine lakše podnijele teret, ovako nemaju prihod, a imaju dodatne probleme – navodi Bojadžić.

U teškoj situaciji je, ističe, i preduzeće Parking servis koje je ugroženo jer njihovi servisi nijesu funkcionisali zbog mjera koje su uvedene.

– To je bila osnov iz koje oni finansiraju te aktivnosti, tog prihoda nije bilo. I u opštinama se mora tražiti izlaz kako da se iz toga izađe – navodi Bojadžić.

Generalni sekretar dodaje da ne zna da li će u preduzećima biti viška radnika zbog trenutne situacije.

– Da li preduzeća imaju ili nemaju višak radnika ja ne bih mogao da kažem. Ova situacija će natjerati menadžment da dobro naprave računicu i procjene o stvarnim potrebama zaposlenih u novonastaloj situaciju – smatra generalni sekretar Zajednice opštine Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *