Bukurešt najbolji grad za rad od kuće

Dodajte komentar

Iako bi mnogi očekivali drugačije, prvo mjesto na listi najboljih gradova za rad na daljinu zauzeo je Bukurešt, najviše zahvaljujući odličnim internet konekcijama i niskim troškovima života.

Na listi koju je nedavno objavio britanski sajt Brodbenddils (broadbanddeals.co.uk), iza Bukurešta su tri američka grada, Hjuston, Las Vegas i Atlanta, na petom mjestu je Budimpešta, a potom San Francisko i Los Anđeles. Među 10 najboljih su još Kijev, Čikago i Varšava.

S druge strane, neslavno prvo mjesto na listi najlošijih gradova za rad na daljinu zauzeo je Rim, iza kojeg su Milano, Seul, Pariz i Hamburg. Na šestom mjestu je Amsterdam, a slede London, Keln, Minhen i Mančester.

Glavni grad Rumunije ostavio je “konkurente” iza sebe zahvaljujući jeftinim, pouzdanim i brzim internet konekcijama i drugim faktorima uzetim u obzir, kao što su troškovi života, cijena laptopa, broj poslova koji dozvoljavaju rad na daljinu i dostupnost kompanija za isporuku hrane, prenosi portal Balkan insajt.

Istraživanje, sprovedeno u vrijeme kada rad na daljinu ili od kuće postaje sve popularniji usljed pandemije koronavirusa, pokazalo je da 4,33 odsto poslova u Bukureštu zaposlenima daje mogućnost takvog rada, najviše od svih gradova na listi.

Odličan plasman, četvrto mjesto, Bukurešt je zabilježio i u kategoriji brzina interneta, dok je sedmi po pitanju troškova života, koji su procijenjeni na 483 eura na mjesečnom nivou.

Direktor sajta Brodbenddils Ben Tibits rekao je za BIRN da “Bukurešt ima savršen miks troškova života, brzog interneta i dostupnosti fleksibilnih poslova” za one koji rade na daljinu.

Uz faktore uzete u obir, u Bukureštu je prethodnih godina došlo do tehnološkog buma i znatno je povećana tražnja za mnogim poslovima u sektoru informacionih tehnologija, kojem prema izvještaju iz 2018. pripada sedam od 10 najboljih poslodavaca u Rumuniji, kazao je Tibits.

“Zaposlenima u tehnološkim kompanijama obično je lakše da rade na daljinu, pošto su za posao često potrebni jedino laptop i internet konekcija. To možda objašnjava zašto Bukurešt ima tako visok procenat poslova koji mogu da se rade na daljinu i zašto je među najboljim gradovima za one koji vole tako da rade”, naveo je Tibits.

Iako internet sektorom u Rumuniji pretežno dominiraju velike korporacije, nastanak i razvoj malih tehnoloških firmi takođe je doprinio očuvanju niskih cijena u toj oblasti.

Te male kompanije koje su osnovali mladi Rumuni puni novih ideja preplavile su gradove posle 1990-ih i počele da razvijaju infrastrukturu u svojim oblastima, primoravajući velike korporacije u sektoru da se više trude da privuku korisnike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *