Berkshire prodao udjele u američkim avio kompanijama

Dodajte komentar

Berkshire Hathaway prodao je cijele udjele u četiri najveće američke avio kompanije, rekao je predsjednik Warren Buffett u subotu na godišnjem sastanku kompanije, rekavši da se “svijet promijenio” za avio industriju.

Konglomerat je imao značajne pozicije u avioprevoznicima, uključujući 11% udjela u Delta Air Linesu, 10% American Airlinesu, 10% Southwest Airlinesu i 9 % u United Airlinesu na kraju 2019. godine, prema godišnjem izvještaju i prijavama kompanija.

Berkshire je bio jedan od najvećih pojedinačnih vlasnika u četiri aviokompanije, a 2016. je otkrio da je počeo da ulaže u četiri prevoznika nakon što je godinama izbjegavao taj sektor.

Dionice ovih kompanija teško su pogođene padom američke potražnje usred pandemije koronavirusa.

Prema analizi konsultantske kuće Roland Berger, u optimističnoj verziji, koja pretpostavlja trajanje krize od samo dva mjeseca, može se očekivati da će se kompanije oporaviti do zimskog reda letjenja ove godine.

Prema drugom scenariju, u kojem bi pandemija bila obuzdana u roku od četiri mjeseca, oporavak prometa očekuje se do ljetnjeg reda letjenja 2021. godine, dokad bi industrija mogla vratiti 90 posto saobraćaja, no treći scenario ne pretpostavlja oporavak sve do ljeta 2022. godine, što je za mnoge kompanije rok u koje ne mogu preživjeti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *