Pune subvencije i knjižarama, igraonicama, optičkim radnjama, autobuskim stanicama…

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici razmotrila i usvojila Informaciju o izmjenama i dopunama Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa COVID19.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, kroz intenzivnu komunikaciju sa privrednicima uočeno je da postoje određene nejasnoće po pitanju mogućnosti korišćenja pojedinih mjera, kao i da su opravdani zahtjevi da se izvrši manji broj izmjena u kategorizaciji djelatnosti u odnosu na pripadajuće mjere subvencije.

– Tako su u kategoriju zatvorenih djelatnosti dodate i one u kojima posluje najveći broj knjižara, dječjih igraonica, optičkih radnji, autobuskih stanica i dr. koji su u prvoj verziji Programa bili svrstani u druge kategorije – pojasnili su u Ministarstvu ekonomije.

Dodatno je pojašnjeno da pravo na dobijanje subvencije na zaradu imaju i privredni subjekti koji u trenutku podnošenja zahtjeva za subvenciju redovno izmiruju reprogramirane poreske obaveze shodno Uredbi o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja.

Takođe je precizirano da novozaposleni čije zaposlenje država subvencionira u periodu od šest mjeseci mora ostati u radnom odnosu kod poslodavca najmanje 12 mjeseci od zasnivanja radnog odnosa.

U okviru pripreme za implementaciju Programa, Ministarstvo ekonomije je otvorilo e-mail [email protected] podršku i pitanja budućih potencijalnih korisnika programa.

Podsjećamo, subvencija za zatvorene djelatnosti je 100 odsto minimalne zarade, ili 222 eura, a za ugrožene djelatnosti iznosi 50 odsto minimalne zarade za april i maj.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić saopštila je danas da pogram subvencija počinje da funkcioniše od sjutra, a na sajtu Poreske uprave biće dostupna aplikacija za prijavu.

Ona je objasnila da država subvencijama pomaže dio određenog davanja zaposlenima u trenutno ugroženim djelatnostima, a razliku do pune plate i punog iznosa poreza i doprinosa je obavezan da plati poslodavac.

– Na osnovu odobrenog zahtjeva, sredstva iz subvencija idu direktno na žiro-račun zaposlenog, a sredstva za pripadajuće poreze i doprinose idu na račun Poreske uprave – objasnila je Sekulić.

Subvencije za april se dobijaju do 15. maja, a za maj će se isplatiti do 15. juna.

Izmijenjena i dopunjena verzija Programa nalazi se OVDJE.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *