Amerika sprema sankcije Kini zbog navodne krivice za pandemiju

Dodajte komentar

Američka administracija počela je da uobličava dugoročni plan za kažnjavanje Kine na više frontova zbog navodne krivice za izbijanje pandemije korona virusa.

Brojni izvori iz Bijele kuće navode da postoji želja da se upotrijebe različita sredsrva, među kojima su sankcije, otkazivanje obaveza iz američkog duga i uvođenje nove trgovinske politike, “kako bi pokazali Kini i svima ostalima na kome je, po njihovom mišljenju, odgovornost”, prenosi CNN.

“Moramo ponovo da pokrenemo ekonomiju i moramo to pažljivo da uradimo, ali moramo da pronađemo način da pokažemo Kini da je njihovo djelovanje apsolutno bilo za osudu”, rekao je zvaničnik američke administracije koji je želio da ostane anoniman.

Istovremeno, dva izvora kažu da su se američke obaveštajne službe našle pod ogromnim pritiskom administracije da utvrde da li je virus potekao iz laboratorije u Vuhanu.

Obavještajci su u saopštenju za javnost, međutim, naveli da i dalje ispituju tvrdnje predsednika Donalda Trampa da je pandemija možda potekla iz jedne kineske laboratorije i dodale da se pridružuju širokom konsenzusu naučne zajednice i slažu se da korona virus nije stvorio čovjek niti je genetski modifikovan.

Sukob izmedu SAD i Kine nastaje usred sve većih sumnji u administraciji oko rastućeg strateškog izazova Kine i bijesa zbog toga što je korona virus uništio ekonomiju, što se posmatra kao Trampov “pasoš za drugi predsjednički mandat”, navodi CNN.

Američki medij podsjeća na riječi državnog sekretara Majka Pompea da je “veoma uvjeren da će Komunisticka partija Kine platiti cijenu za ono što je uradila, svakako od SAD”.

Rastuće konfrontacije dolaze u vrijeme kada obe strane pokušavaju da iskoriste već isfagmentisano geopolitičcko okruženje uzdrmano njihovim rivalitetom i još dublje podijeljeno pandemijom.

Dugoročno, to preti da izazove teške izbore za američke saveznike u Aziji, koji ne žele neprijateljstvo sa gigantom “u svom dvorištu”.

Rastuće tenzije mogle bi da imaju ozbiljne posljedice i na globalnu ekonomiju, dok SAD pokusavaju da pronađu druge izvore snabdijevanja od onih kojima dominira Kina, navodi CNN.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *