Zaštita zaposlenih neophodna i nakon popuštanja mjera

Dodajte komentar

Dok raste pritisak na zemlje da ublaže svoje restrikcije, Međunarodna organizacija rada (MOR) pozvala je vlade da preduzmu mjere za sprječavanje i kontrolu epidemije COVID-19 na radnom mjestu, uz aktivan dijalog i uključenje organizacija poslodavaca i zaposlenih.

Svi poslodavci moraju inicijalno izvršiti procjene rizika i obezbijediti uslove da njihova radna mjesta prethodno ispunjavaju stroge kriterijume zaštite i dravlja na radu, kako bi se minimizirao rizik od izloženosti COVID -19, poručuje se iz MOR-a.

U uslovima odsustva mjera kontrole, zemlje bi se suočile sa realnim rizikom od ponovnog izbijanja virusa.

Uvođenjem neophodnih mjera umanjiće se rizik od drugog talasa zaraze na radnom mjestu.

„Zaštita i zdravlje svih zaposlenih u ovom trenutku su najveći prioritet. Kontekst izbijanja zarazne bolesti i način kako u okviru istog štitimo naše zaposlene sada jasno ukazuje na to koliko su suštinski bezbjedna naša društva i koliko će biti rezistentna naša preduzeća u odnosu na to kako se pandemija bude razvijala “, rekao je generalni direktor MOR-a, Gaj Rajder

„Samo adekvatnom primjenom mjera zaštite i zdravlja na radu možemo zaštititi živote zaposlenih, njihovih porodica i šire zajednice, osigurati kontinuitet poslovanja i ekonomski opstanak “, dodao je Rajder.

Mjere kontrole rizika trebale bi biti posebno prilagođene potrebama onih zaposlenih koji su na prvoj liniji izloženosti pandemiji. Tu spadaju zdravstveni radnici, medicinske sestre, ljekari i zaposleni u hitnoj pomoći, kao i oni koji se bave prodajom prehrambenih namirnica kao i poslovima održavanja i čistoće.

Iz MOR-a su takođe naglasili da je potrebno fokusirati se i na potrebe najugroženijih zaposlenih i preduzeća, posebno onih u neformalnoj ekonomiji, migranata i onih koji rade od kuće. Mjere zaštite ovih zaposlenih treba da obuhvate, između ostalog, edukaciju i obuku o bezbjednim i zdravim radnim praksama, besplatno obezbjeđivanje lične zaštitne opreme shodno potrebi, pristup javnim zdravstvenim uslugama i pružanje informacija o alternativanama u vezi sa troškovima života.

„Pandemija COVID-19 ukazala je na hitnu potrebu za snažnim nacionalnim programima za zaštitu i zdravlje na radu zdravstvenih radnika, medicinskih profesionalaca, zaposlenih u hitnoj pomoći i ostalih zaposlenih koji izlažu svoje živote svakodnevnom riziku zbog nas “, rekao je dr Tedros Adhanom Gebrejesus, Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). “Na Svjetski dan zaštite i zdravlja na radu, pozivam sve zemlje da obezbijede jasno definisane, dostojanstvene i sigurne uslove rada za sve zdravstvene radnike.”

Da bi se osigurao bezbjedan povratak na posao i izbjegla dalja obustava rada, MOR preporučuje:

  • Mapiranje opasnosti i procjena rizika od zaraze u odnosu na sve poslovne operacije i nastavak procjena po povratku na posao.
  • Usvajanje mjera za kontrolu rizika prilagođenih svakom sektoru i specifičnostima svakog radnog mjesta i zaposlenih. One mogu da uključuju:
  • Smanjivanje fizičkih interakcija između zaposlenih, izvođača, klijenata i posjetilaca uz poštovanje načela fizičkog distanciranja kada se dogodi bilo kakva interakcija.
  • Unapređenje ventilacije na radnom mjestu.
  • Redovno državanje površina, vodeći računa da su radna mjesta čista i higijenski istretirana, kao i da pružaju mogućnosti za pranje ruku i sanitarnu zaštitu.
  • Obezbjeđivanje lične zaštitne opreme zaposlenima gdje je to potrebno i to potpuno besplatno.
  • Organizacija izolacije slučajeva sumnjivih na COVID-19 i pronalaženje svakog povezanog kontakta.
  • Pružanje podrške mentalnom zdravlju osoblja.
  • Obezbjeđivanje obuke, edukacije i informativnog materijala o zaštiti i zdravlju na radu, uključujući pravilne higijenske prakse i upotrebu bilo koje od omogućenih mjera kontrole na radnom mestu (uključujući ličnu zaštitnu opremu).
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *