Tri najveća i najvažnija projekta Xi Jinpinga za globalnu popularnost i dominaciju Kine

Dodajte komentar
Kineski predsjednik Xi Jinping

Ne tako davne 2011. godine, tadašnji kineski potpredsjednik je osmislio tri strateška plana kojima bi Kini donio globalnu popularnost te izvjesnu ekonomsku dominaciju, a sebi status novoga Mao Zedonga. Dvije godine kasnije, preuzeo je vlast u zemlji.

Xi Jinping, kao uostalom i svaki svjetski lider, jasno je prepoznao koliko nacionalno umijeće bavljenja nogometnom igrom donosi globalnu popularnost državi, a da je veliki nogometni zaljubljenik iz najranijih dana, navodi se i u njegovoj biografiji. Ali za razliku od ostalih svjetskih lidera, on je te 2013. godine jedini na dispoziciji imao budžet gotovo neograničene veličine, puni autoritet nad državnim aparatom, i najveću svjetsku populaciju kao bazu za stvaranje fudbalskih talenata. Kina možda jeste zemlja bez fudbalske tradicije, ali kineski predsjednik je vidio da FIFA posebno ne mari za to kada je izabrala Katar za domaćina svjetskog prvenstva nekoliko godina ranije. Svi preduslovi za uspjeh bili su tu.

I tako je krenuo strateški kineski državni projekt koji bi joj donio globalnu popularnost, formulisan od strane Kineske komunističke partije kao plan razvoja kineskog fudbala, a konačno usvojen kao svojevrsni hodogram za Kinesku fudbalsku asocijaciju koji će Kini donijeti titulu „svjetske fudbalske super sile“. Tri su osnovne referentne faze, koje je predsjednik Xi nazvao „tri kineska sna“: plasman na svjetsko prvenstvo, organizacija svjetskog prvenstva, te na kraju, osvajanje naslova FIFA svjetskog prvaka. Sve bi ovo trebalo da se desi do 2050. godine.

Dok su sve velike kineske investicione aktivnosti potaknute jasnim kalkulacijama koji će Kini donijeti dugoročni ekonomski ili politički profit, iste se prema javnosti redovno predstavljaju potpuno apstraktnim ekonomskim rječnikom, ali prepunim simbolizma i idealističkih fraza. Nigdje to nije bilo vidljivije nego na predstavljanju najvećeg infrastrukturnog i investicionog projekta u ovom vijeku, a vrlo vjerovatno i u istoriji, Belt and Road Initiative (BRI). Kineska inicijativa Pojas i Put bi Kinu stavila u epicentar uticaja nad 65 posto svjetske populacije te kontrolu nad barem polovinom globalnih ekonomskih aktivnosti.