Cijena barela američke nafte pala više od devet odsto na azijskom tržištu

Dodajte komentar

Cijena barela američke nafte izgubila je danas više od devet odsto na azijskom tržištu zbog neizvjesnosti oko kapaciteta skladištenja kada pandemija korona virusa smanjuje tražnju iako se proizvođači spremaju da smanje proizvodnju da bi podstakli tržišta.

Cijena referentne američke nafte WTI pala je 9,3 odsto na 15,36 dolara po barelu u elektronskom trgovanju.

Cijena barela Brenta sa severnog mora, referentne nafte na međunarodnom tržištu, pala je 3,2 odsto na 20,75 dolara.

Cijene nafte su se istopile posljednjih nedjelja zbog pada tražnje izazvane blokadama i restrikcijama putovanja uvedenim širom svijeta u okviru borbe protiv epidemije korona virusa.

Tokom prošle nedelje američka nafta WTI je u jednom trenutku prešla u istorijski neviđenu negativnu sferu, kada su investitori plaćali kupcima da se otarase nafte, pre nego što se tržište oporavilo.

Zabrinutost i dalje vlada zbog instalacija skladištenja, posebno u SAD gdje nema dovoljno kapaciteta da odgovori na višak ponude. Ta zabrinutost prevladava iako su neke zemlje najavile smanjenje proizvodnje, među kojima su Kuvajt i Alžir.

Glavne zemlje proizvođači nafte u okviru Opeka i njihovi partneri dogovorili su se sredinom aprila da će od maja smanjiti proizvodnju za oko deset miliona barela dnevno. Tim dogovorom okončan je rat cijena između Rusije i Saudijske Arabije.

Prema analitičarima pozitivni znaci u borbi protiv korona virusa, kao i planovi delimičnog otvaranja Italije i Njujorka, i smanjenje stope smrtnosti u najteže pogođenim zemljama sprečavaju suviše snažan pad cijena nafte.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *