IRF odobrio 118 kredita za prevažilazenje problema nelikvidnosti malih i mirko preduzeća

1 komentar

Investiciono-razvojni fond je na zahtjev Vlade formirao novu kreditnu liniju sa minimalnim kamatnim stopama i potrebnim kolateralom za mala i mikro preduzeća čije je poslovanje najviše ugroženo zbog koronavirusa. Od 720 pristiglih zahtjeva 118 je obobreno, a 138 u proceduri.

Direktor IRF-a Zoran Vukčević kazao je da je ova kreditna linija samo jedna dopunska djelatnost koja je prije svega usmjerena da IRF u okviru ukupnih kreditnih linija dodatno pomogne crnogorske preduzetnike u situaciji u kojoj su se našli.

Vukčević naglašava da je riječ o značajnom broju odobrenih kredita po ovom osnovu, posebno kada se uzme u obzir prosječan broj odobrenih kredita na mjesečnom nivou za prošlu godinu.

– Podsjetiću na činjenicu da je IRF prošle godine plasirao preko 240 miliona – najviše kredita od osnivanja i da je odobreno nekih 615 prijekata. To znači da smo mjesečno odobrili oko 43 zahtjeva. Sada smo, za manje od mjesec dana, odobrili 118 zahtjeva, što govori da je uložen zaista veliki napor da se izađe u susret što većem broju preduzetnika – kazao je Vukčević.

Kamtne stope

Iznosi odobrenih kredita kreću se od 1.200 eura, koliko je iznos najnižeg, pa do 1.200.000 eura. Kamatna stopa kaze Vukčevic, u najvecem dijelu je 1,5 odsto, ali ima i onih kreditnih zahtjeva gdje je kamatna stopa nešto veća i kreće se oko 2,5 odsto.

Nesto veće kamatne stope, pojašnjava Vukčević, su za one preduzetnike koji nisu stekli uslove da kroz ovu kreditnu liniju riješe probleme nelikvidnosti. Njima je omogućeno da kroz postojeće kreditne linije IRF-a dođu do potrebnih sredstava.

– Tu je prije svega riječ o preduzećima koja nisu mogla da obezbijede potreban kolateral i njima je ponuđeno da kroz programe garantnih šema koje IRF realizuje u okviru programa KOZMA u saradnji sa Evropskim investicionim fondom riješe problem nedostajućih sredstava – objašnjava on.

Preduzećima koja su koristila kratkoročne plasmane koji su takođe bili u funkciji poboljšanja likvidnosti preduzeća, IRF je omogućio da produže svoje aranžamane na još 12 mjeseci.

Kolateral

Kada je riječ o kolateralu, Vukcevic naglasava da je najniži mogući zakonski uslov da bude jedan kroz jedan, ali i da IRF omogućava svima onima koji nemaju tu mogućnost, a zadovoljavaju sve ostale uslove, da kroz KOZMA programe obezbjede kolateral do 50 odsto.. Drugih 50 odsto obezbjeđuje se korz drugu programsku šemu, i na taj način se izlazi u susret i tim preduzetnicima koji imaju sve pretpostavke da mogu dobiti kredit.

– Kada su u pitanju procedure mi smo ih sveli na najmanji mogući nivo. Međutim, ponavljam da ovo nije kreditna linija koja je namjenjena za rješavanje problema iz prošlosti. Ovo nije kreditna linija za ona preduzeća koja neredovno isplaćuju plate svojim zaposlenim kao ni za one koji žele da uzmu kredite po 1,5 odsto kako bi vratili kredite kod banaka koje su uzeli po znatno većim kamatnim stopama. Mi moramo obezbjediti taj minimum provjere, i minimum dokumenatcije koja nama garantuje da će sredstva doći do onih kojima je potrebno. Međutim, imamo i ovih drugih koji pokušavaju da iskoriste ovu situaciju i da dobiju nešto što im ne pripada – naglašava Vukčević.

On ističe da postoji bojazan od teško naplativih kredita ali da su u IRF-a svjesni te situacije i da čine sve da Fond ostane održiv.

Posebno se, kaže on, mora voditi računa i o održivosti turizma i očuvanju tih preduzeća za koja se moraju obezbjediti posebni instrumenti podrške kao bi bila u prilici da u ovoj godini jedostavno prežive i da se pripreme za sljedeću, prenosi Pobjeda.

On dodaje da se trenutno radi i na kreiranju novih kreditnih linija kao i na rekonstrukciji postojećih ali i na planu obezbjeđenja sredstava za ovu godinu.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Ups, pravdanja. Imajući u vidu kakav je autogol Gdin Vukčević napravio nekorektnostima prema Uniji poslodavaca, ovo je previše malo previše kasno. SRAMOTA i totalno beskičmenjaštvo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *