Banke širom svijeta suočiće se s padom kreditnog rejtinga

Dodajte komentar

Banke širom svijeta neizbježno će se suočiti s negativnim rejting momentumom u 2020. kao rezultat značajnih učinaka pandemije koronavirusa, naftnog šoka i nestabilnosti tržišta, ocjenjuje rejting agencija Standard &Poors.

Ipak, ova agencija pretpostavlja da će se učinci ove godine uglavnom ograničiti na negativne revizije izgleda, s relativno manjim udjelom snižavanja rejtinga.

S&P očekuje da će bankarske ocjene ostati uglavnom stabilne iz četiri ključna razloga: prvo, generalno jak položaj kapitala i likvidnosti banaka na globalnom nivou na početku pandemije, podržan značajnim jačanjem bankovnih propisa tokom posljednjih 10 godina; drugo, značajna podrška i fleksibilnost koju će bankarski sistemi dobiti od državnih tijela kako bi ih privukli da nastave kreditirati donaćinstva i preduzeća, bilo u obliku likvidnosti ili kreditnih garancija, te olakšice za minimalni regulatorni kapital i potrebe za likvidnošću; treće, neviđena direktna podrška koju će vlade pružiti svom korporativnom sektoru i sektoru stanovništva; i četvrto, vjerovatnoća, u osnovnom scenariju, 5,9-postotnog porasta globalnog BDP-a u 2021. godini nakon oštrog smanjenja za 2,4% ove godine, čak i ako se ta kontrakcija i oporavak koji slijedi znatno razlikuju među zemljama.

– Naši izgledi o bankama postali su negativniji prije nekoliko sedmica, ali će vjerovatno postati mnogo negativniji u narednim sedmicama, navodi S&P Global Ratings, prenosi Indikator.ba.

Rejting agencija priznaje visok stepen nesigurnosti u pogledu brzine širenja i vrhunca epidemije koronavirusa. Neka vladina tijela procjenjuju da će pandemija dostići vrhunac oko sredine godine, a u agenciji koriste ovu pretpostavku u procjeni ekonomskih i kreditnih implikacija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *