Digitalna transformacija velika šansa malih zemalja

Dodajte komentar

Pandemija je u velikoj mjeri promijenila način života i postala svojevrsni katalizator digitalne transformacije, koja nije privilegija samo velikih i bogatih, već i velika šansa malih zemalja, jer njena primjena može da ubrza smanjenje ekonomskog i društvenog jaza.

To je saopšteno na online panel-diskusiji „Digitalno transformisano sjutra“, koja je organizovana u okviru projekta „100 NAJVEĆIH u Crnoj Gori 2020“.

Osnivač BI Consultinga, provajdera poslovnih informacija, Ratko Nikolić, kazao je da su aktuelna dešavanja sa pandemijom novog koronavirusa iz korijena promijenila uobičajeno funkcionisanje.

„Pandemija je uticala i na ovaj naš događaj, i to u dva ključna momenta: kao prvo, premjestila nas je u online zonu, pa smo sada na ovaj način dostupni značajno većem broju pratilaca. A kao drugo, upravo je potvrdila važnost i aktuelnost izabrane teme danas u svijetu, ne samo u Crnoj Gori. Pandemija nas je bukvalno “gurnula”u digitalnu transformaciju i tako odagnala i posljednju dileme, ako je uopšte bilo, da li nas čeka digitalno transformisano sjutra“, istakao je Nikolić.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, Milan Srzentić, kazao je da je trenutna kriza mnogima dokazala da se može funkcionisati brže i efikasnije, a da to istovremeno bude i jednostavnije i komfornije „nego što smo navikli“.

„Moramo pokušati da ovu situaciju iskoristimo kao akcelerator razvoja crnogorskog digitalnog ekosistema koji će nas i kao zajednicu i kao pojednice učiniti konkurentnijim i uspješnijim“, rekla je Srzentić.

Predstavnica Ministarstva finansija, Bojana Bajić, ocijenila je da je period pandemije COVID-19, koja ne poznaje granice zemalja širom svijeta, dodatno naglasio potrebe građana i privrede u vanrednim uslovima, ukazao na primjenu tehnologije u službi zaštite javnog zdravlja i ubzao proces digitalne transformacije.

„Taj proces je vidljiv u korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija u finansijama, zdravstvu, obrazovanju, trgovini i mnogim drugim sferama života i rada ovih dana, a što je rezultat ciljeva i napora Vlade Crne Gore u prethodnom periodu na unapređenju dostupnosti usluga“, rekla je Bajić.

Mehanizam koordinacije procesa digitalne transformacije koja, kako je ukazala, obuhvata ljude, strategiju, međusobnu saradnju, tehnologiju, sa posebnim osvrtom na održivost i finansiranje aktivnosti obuhvaćenih tim procesom biće, kako smatra, u fokusu razvoja Crne Gore koja teži napretku kvaliteta života njenih građana.

Generalni direktor Direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost u Ministarstvu javne uprave, Dušan Polović, kazao je da će ubrzanom razvoju digitalizacije i digitalnoj trasnformaciji u Crnoj Gori doprinijeti izgradnja snažne digitalne infrastrukture i dostizanje visokog nivoa informacione bezbjednosti, „kojima je Vlada Crne Gore posvećena kroz brojne aktivnosti,  a čijim ćemo rezultatima brzo biti svjedoci u Crnoj Gori“.

„Uvođenje savremenih informatičkih riješenja za elektronsku upravu, u smislu pružanja elektronskih usluga građanima i privredi, kroz upotrebu nacionalnih portala i sistema za identifikaciju i administrativno plaćanje, razmjenu podataka između organa, a u skladu sa zakonima o elektronskoj upravi i elektronskom identifikacionom dokumentu i elektronskom potpisu, omogućiće modernu servisno orjentisanu javnu upravu“, smatra Polović.

Sekretarka Odbora udruženja za informacione i komunikacione tehnologije Privredne komore Crne Gore, Nada Rakočević, istakla je da digitalno transformisano sjutra neminovno dolazi, a da bi to bilo naše bolje sjutra, neophodno je, kako je pojasnila, sinergijski i strateški pristupiti definisanju i realizaciji aktivnosti koje su pred nama.

„Ulaganje i oslanjanje na kapacitete domaćeg IT sektora, digitalno osviješćeni lideri i informatički pismeno društvo, garant su uspješne digitalne transformacije, što će doprinijeti podizanju  konkurentnosti digitalne ekonomije i privrednom rastu Crne Gore“, rekla je Rakočević.

Ona je dodala da će Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa svojim članicama, i dalje biti pouzdan i konstruktivan partner donosiocima razvojnih politika u podizanju konkurentnosti digitalne ekonomije i privrednom rastu Crne Gore.

CIO u Crnogorskoj komercijalnoj banci, Ivan Vučinić, ukazao je da je pandemija u velikoj mjeri promijenila način života i postala svojevrsni katalizator digitalne transformacije, a usluge „on line“ trgovine, kao i mnogi drugi elektronski servisi, kako je rekao, doživljavaju eksponencijalni rast u novonastaloj situaciji.

„Banke su omogućile da građani uplaćuju donacije, plaćaju režije, naručuju namirnice i pribor za školu od kuće, i da na taj način zadovolje osnovne potrebe a ipak ostanu doma. Kompanije moraju iskoračiti i pružiti svoje usluge u digitalnom svijetu i to više nije stvar izbora“, ocijenio je Vučinić.

Rukovodilac Odjeljenja za projekte i digitalizaciju u Crnogorskoj komercijalnoj banci, Saša Šćekić, naveo je da je digitalno bankarstvo postalo potreba, da raste broj korisnika e-Banking usluga i elektronskih transakcija i da je primarna komunikacija online.

„Banke su klijentima omogućile da koriste digitalne servise za plaćanje računa i upravljanje finansijama na bezbjedan i udoban način – uz niz dodatnih povoljnosti u periodu pandemije. Ovo će dodatno ubrzati inovacije, migriranje standardnih usluga na digitalne kanale i transformaciju filijala u savjetodavne funkcije“, pojasnio je Šćekić.

Direktor Sektora za poslovne korisnike u Crnogorskom Telekomu, Predrag Perković, rekao je da je situacija sa koronavirusom pokazala da od stepena digitalne transformacije kompanije zavisi njena sposobnost da u vanrednim okolnostima zadrži kontinuitet u poslovanju.

„Uvjeren sam da ubuduće kompanije nećemo procjenjivati na osnovu njihove stope rasta koliko na osnovu parametara njihove održivosti i kontinuiteta poslovanja. A povezanost je preduslov tog kontinuiteta i digitalizacije, zbog čega je naša uloga kao telekomunikacionog lidera ključna“, poručio je Perković.

Osnivač i generalni direktor Čikoma, Vladan Tabaš, rekao je da se godinama o digitalnoj transformaciji više pričalo, nego što se živjela.

„Stvarali smo digitalnu infrastrukturu, ali je nismo koristili u punom kapacitetu, razvijali smo servise koje su koristili samo oni koji jasno vide u digitalnu budućnost. Da li je trebalo da nam se desi korona da shvatimo da je naš najbolji i najbrži put u budućnost Digitalna Crna Gora?“, upitao je Tabaš.

On smatra da digitalnu sadašnjost koju živimo moramo nastaviti, podići stepen digitalnih vještina na više i ozbiljnije nivoe i mijenjati sopstvenu svijest o potrebi za digitalnom transformacijom društva u cjelini.

„Digitalna transformacija nije privilegija samo velikih i bogatih, već i velika šansa malih zemalja. Ona ne može pomoći da prevaziđemo ekonomski i društveni jaz, ali njena primjena može da ubrza njegovo smanjenje. Digitalna ekonomija kao jedan od puteva ka digitalnoj transformaciji istovremeno je i njen ishod. I naša šansa. Nažalost, trebalo je da nam se desi pandemija pa da to shvatimo“, zaključio je Tabaš.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *