Virtualni bankarski pomoćnik Wendy prepoznaje emocije kupaca

Dodajte komentar

Westpacov najnoviji Artificial Intelligence (AI) član, Wendy, sposoban je da prepozna i reaguje na emocije kupaca dok razgovaraju na ekranu putem web kamere.

Ako se nasmiješite Wendy putem vaše web kamere, ona će se nasmiješiti. Ako izgledate zbunjeno, možete je vidjeti kako je saosjećajna. I ako mijenjate položaj oko vašeg računara, pratiće vas očima dok vas sluša i odgovara na vaša pitanja.

Za razliku od virtualnog pomoćnika banke nazvanog Red, koji pomaže klijentima u osnovnim bankarskim zadacima, Wendy – čiji je osnovni zadatak da postane “digital job coach” za mlade Australce – kombinira četiri AI tehnologije pružajući sofisticiran, hiper-stvarni doživljaj.

Vendy-inu sposobnost “razmišljanja” pokreće AI mehanizam za razgovore IBM Watson, njeno znanje “slušanja” i “govora” omogućio je Google Cloud Services, a njen životni, perceptivni izgled kreirao je brzorastući start-up Soul Machines sa sjedištem na Novom Zelandu.

Annie Shu, vodeći rukovodioc Westpakove potrošačke banke koja je upravljala šestomjesečnim razvojem Wendyja, kaže: “Wendy nam omogućava da ubrzamo eksperimentisanje i duboko se igrati s novim tehnologijama da bismo shvatili šta funkcioniše, a šta ne, a što je ispravno za nas kao banku.”

S Wendy, koja će vjerovatno biti prvi “digital job coach” u Australiji, nije riječ samo o stvaranju drugog digitalnog čovjeka, već o novom tehnološkom modelu koji omogućava brze i kontinuirane promjene i ažuriranja.

Shu kaže da je cilj preduzeti male korake kako bi se vidjelo kako ljudi reaguju i postepeno je “trenirati” prije nego što se “promoviše” u druge uloge u finansijskom obrazovanju, poput pomaganja ljudima s uštedama ili pripreme za njihov prvi inostrani odmor, prenosi Indikator.ba.

“Svaki aspekt onoga što Wendy vidi, ono što Wendy čuje, o čemu Wendy govori, mora biti osposobljeno i pravilno trenirano kako bi mogla učiti i rasti na pravi način. Ali tempo njenog rasta zaista je uzbudljiv”, kaže ona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *