Poslodavci raskidaju ugovore na određeno

Dodajte komentar

U vrijeme pandemije korona virusa poslodavci nijesu produžili veliki broj ugovora o radu na određeno vrijeme, što je njihovo zakonsko pravo kaže inspektorka rada Angelina Međedović.

“Mnogo je ugovora na određeno vrijeme, samim tim mislim da veliki broj ugovora sada nije produžen. Inspekcija je tu nemoćna jer je to u skladu sa zakonom”, saopštila je Međedović, za Jutarnji program TVCG.

Kaže i da poslodavci imaju rok do kraja aprila da isplate martovske zarade.

“Nemamo još pritužbi da je bilo neisplaćivanja martovskih zarada, ja se nadam da će svi poslodavi biti u prilici da isplate martovske zarade, jer se radilo do 15. marta”, navela je Međedović.

Ona navodi i da je generalno još uvijek stabilno stanje u dijelu radnih prava, za one zaposlene koji imaju validne ugovore o radu.

U početku pandemije i posebnih mjera, došlo je, navodi Međedović, do konfuzije oko primjene određenih zakonskih normi, posebno u dijelu plaćenog i neplaćenog odstustva.

U tom dijelu je i bilo najviše zahtjeva i upita, navodi inspektorka rada.

“Pitanja su se odnosila na način prestanak radnog odnosa, suočavali smo se sa tim problemom i na terenu, kao i sa nefomalnim radom. Najviše je bilo prestanaka radnog odnosa ugovora na određeno vrijeme”, ističe Međedović.

Bilo je, ističe ona i neregularnih aneksa ugovora o radu posebno u dijelu skraćivanja radnog vremene.

“Reagovali smo kod jednog velikog poslodavca i naložili da se aneksi ugovora stave van snage, jer nijesu bili u skladu sa zakonom”, ističe Međedović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *