Airbnb zbog koronavirusa u ogromnim gubicima

Dodajte komentar

Najveća internetska platforma za iznajmljivanje smještaja Airbnb zbog koronavirusa bilježi milionske gubitke.

Kako svjetski mediji pišu ova kompanija je gubila novac i prije pandemije, a bila je i u velikim dugovima.

Zbog krize koja je obuhvatila cijeli svijet obustavljena su putovanja, a turizam je jedan od najteže pogođenih privrednih sektora.

Tako je i Airbnb potpuno zaustavio svoje poslovanje, a prema riječima direktora Briana Cheskyja kompanija je otkazala sve reklame kako bi uštedila 800 miliona dolara.

Prema službenim podacima gubici Airbnba narasli su na stotine miliona američkih dolara, a kompanija je doživjela pad procjene vrijednosti od 35 miliona dolara u odnosu na maksimum u 2019. godini.

Na početku bilježili su manje gubitke u azijskim zemljama, ali kako se virus širio povećavali su se i njihovi gubici.

Osnivači i članovi menadžmenta odrekli su se primanja u sljedećih šest mjeseci kako bi pomogli opstanku kompanije koja zapošljava hiljade radnika širom svijeta.

Ovaj snažan udarac najpopularnijoj platformi za najam smještaja došao je upravo u vrijeme priprema za izlazak na berzu koji su najavili krajem ove godine, ali zbog novonastale situacije, javlja se mogućnost ponovnog otkazivanja IPO-a.

Dug ove kompanije iznosi milijardu dolara, navodi Reuters zbog čega pokušavaju postići dogovor sa bankama o refinansiranju, a kako piše Business Insider, Airbnb je juče dobio i drugu milionsku kapitalnu infuziju u dvije sedmice.

Uprkos nepovoljnom poslovanju, u Airbnbu su se odlučili bez naknade pružati usluge smještaja za medicinsko osoblje i druge zaposlenike u zdravstvu.

U toj se inicijativi kompanija odrekla naknada za posredovanje najma, a vlasnike apartmana diljem svijeta pozvala je da svoje prostore u ovim kriznim vremenima takođe ustupe bez naknada.

(Klix.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *