Golubović: Nema kompanije koja nije osjetila posljedice pandemije

Dodajte komentar

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović je rekao da su privrednici pozdravili prvi set mjera Vlade koji je usmjeren ka preduzećima, za koji je ocijenio da je blagovremeno donešen.

Nagovještavajući da bi drugi set mjera trebalo očekivati naredne nedjelje, Golubović je istakao da je neophodno obezbijediti da pomoć stigne u prave ruke i onemogućiti da bilo kakva korupcija i “veze“ državnu pomoć usmjere lošim privrednim subjektima.

Prvi čovjek Privredne komore najavljuje i mogućnost popuštanja pojedinih mjera kojima bi se pojedinim djelatnostima omogućilo da obavljaju svoje djelatnosti.

“Prvi set Vladinih mjera je kratkoročan, stabilizacioni set mjera usmjeren očuvanju radnih mjesta i funkcionisanju preduzeća i omogućavanju isplate zarada”, rekao je Golubović.

Dodao je da je posebno značajna mjera koju je kreirao Investiciono-razvojni fond za brzu liniju kredita za likvidnost.

“Ta mjera će mnogo pomoći da mnoga mikro i mala preduzeća opstanu”, smatra Golubović.

U vezi sa obimom državne pomoći preduzećima, a u poređenju sa drugim zemljama, rekao je da je važno imati u vidu stepen finansijske stabilnosti na kom je Crna Gora zatečena epidemijom.

“Imali smo tri godine dinamičan ekonomski razvoj sa visokim stopama rasta. Naše finansije ostvarile su bolje rezulltate od planiranih, smanjili smo budžetski deficit. Imamo značajan nivo javnog duga koji je sada 77,2 odsto BDP-a, i to je ono što opterećuje. Međutim, imamo devizne rezerve oko 600 miliona, tako da je neto javni dug dug u odnosu na bruto domaći proizvod, 63,5 posto”, kazao je Golubović uz ocjenu da je visina javnog duga problem.

“Naš dug jeste visok i predstavlja smetnju za nova povoljna zaduživanja”, rekao je Golubović.

Govoreći o narednom setu mjera Vlade namijenjenim privredi, Golubović je rekao da je PKCG kreirala upitnik koji je 13. marta upućen članicama Komore.

“Obavili smo i preko 300 intervjua. Dobili smo na stotine predloga, mišljenja… koja su nam veoma pomogla da predloge objedinimo u opšte s kojima smo izašli pred Vladu. Svakodnevno razgovaramo o strahu koji je opravdano prisutan, prije svega koliko ovakva situacija može trajati”, prenio je Golubović raspoloženje privrednika.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore je istakao da se nikako ne smije dozvoliti zloupotreba državne pomoći privredi.

Na pitanje autora emisije, Darka Šukovića, da li može doći do zloupotrebe tako što će pomoć dobijati i preduzeća koja nijesu dobro poslovala ni prije krize izazvane koronavirusom, Golubović je rekao da se to ne smije dozvoliti, ali i da je siguran da će Vlada uspostaviti sistem u kom to neće biti moguće.

Na pitanje da li se i u Crnoj Gori, poput nekih država, razmišlja o popuštanju pojedinih mjera, Golubović je rekao da je siguran da Vlada i NKT, zajedno sa epidemiolozima, razmišlja o postepenom otpuštanju pojedinih djelatnosti.

“Ne vidim da je ugroženost u malom marketu gdje uđe 2-3 ljudi, veća od velikih trgovina gdje se pušta po 10 ili 20 ljudi istovremeno”, dodao je.

Govoreći o preduzećima koja trpe negativne posljedice okolnosti izazvanih koronavirusom, Golubović je rekao da se ona dijele na tri grupe.

“U prvu grupu spadaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća kojima je NKT zabranilo djelatnost i oni su, po ocjeni PKCG najugroženiji. Drugoj grupi pripadaju firme kojima je obavljanje djelatnosti djelimično ograničeno – kao što su hoteli, turističke agencije i neka preduzeća iz oblasti saobraćaja koja defakto ne mogu da rade. Treću kategoriju čine preduzeća kojima je opala poslovna aktivnost i smanjen prihod”, kazao je Golubović.

Kada je riječ o periodu nakon koronavirusa, očekivanja od bankarskog sektora su velika, rekao je, precizirajući da banke moraju omogućiti dalje aktivnosti, investicije, reprogramiranje kredita, duži grejs period i rok otplate kredita.

“Banke su na boljem nivou nego 2008. kada je izbila kriza koju su upravo one proizvele. Danas je njihova solventnost 20 odsto iznad od propisane, imaju depozite veće za 600 miliona od propisanog minimuma”, istakao je Golubović.

(CdM)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *