Montenegro Airlines u minusu 97,8 miliona

Dodajte komentar

Nacionalni avio-prevoznik Montenegro Airlines (MA) je 2019. god inu završio sa minusom od 7,96 miliona eura, što je četiri puta više nego u 2018. godini. Lani su, prema zvaničnim podacima, iz budžeta dobili 5,5 miliona državne pomoći.

Time je akumulirani gubitak kompanije na kraju 2019. godine dostigao 97,8 miliona eura, dok je kapital društva minus 59,45 miliona eura. Oba parametra su uvećana za iznos neto gubitka u 2019. godini od skoro osam miliona.
Prihodi kompanije, koju u ime države vode predsjednik borda direktora Nikola Vukićević i izvršni direktor Živko Banjević, lani su iznosili 80,7 miliona eura, što je za 1,2 miliona više nego u 2018. godini.

Rashodi kompanije, koju će država pokušati da spasi sa 155 miliona eura kroz Zakon o konsolidaciji Montenegro Airlinesa, lani su uvećani za šest miliona i iznosili su 85,2 miliona eura.

Na troškove zarada i naknada zarada prošle godine je utrošeno 10,35 miliona, što je za preko 300 hiljada više nego godinu ranije. Prema izvještaju o menadžmentu, broj zaposlenih u MA je 437, od čega 349 ima ugovor na neodređeno.

Stalna imovina društva lani je procijenjena na 25,7 miliona, što je za preko milion manje nego na kraju 2018. Obrtna sredstva društva su iznosila 18 miliona, što je 1,4 miliona više nego u uporednom periodu.
Kratkoročna potraživanja kompanije su uvećana za skoro tri miliona na 16,6 miliona. Aktiva i pasiva društva su iznosile 43,76 miliona.
Dugoročna rezervisanja i obaveze iznosile su 13,9 miliona i uvećane su za skoro tri miliona. Od toga se na dugoročne kredite odnosi samo 50 hiljada eura, što je sedam puta manje nego u 2018. godini.

Kratkoročna rezervisanja i obaveze iznose 89,3 miliona i u većana su za pet i po miliona u prošloj godini. Kratkoročne finansijske obaveze iznose 15 miliona, dok su obaveze iz poslovanja 49,2 miliona. To sve pokazuju finansijski iskazi MA koji su juče dostavljeni Poreskoj upravi.

Zakon o konsolidaciji MA usvojen je krajem prošle godine i njime je predviđena pomoć nacionalnoj kompaniji u iznosu od 155 miliona eura. Od tog iznosa, 96,3 miliona odnose se na preuzimanje obaveza i otplatu dugova avio-prevoznika, 8,8 miliona za restauraci ju motora na vazduhoplovima, a 50 miliona za nabavku vazduhoplova.

MA je prizemljio svoje avione nedavno, nakon što je proglašena pandemija virusa korona i uvedene mjere kojima je zabranjeno saobraćanje avionima za komercijalne letove. MA avionima dovozi crnogorske državljane iz inostranstva, koji su ostali zatočeni u drugim državama zbog mjera izazvanih virusom korona.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *