“Za nekoliko nedjelja svijet neće imati gdje da skladišti naftu”

Dodajte komentar

Za samo tri ili četiri nedjelje svijet neće imati gdje da skladišti naftu, izjavio je Torborn Tornkvist. vlasnik jedne od najvećih energetskih kompanija Gunvor.

Mjesta trenutno skoro i da nema u skladištima i tankerima. Trejderi aktivno kupuju naftu na spot tržištu, s obzirom da košta manje nego za fjučerske ugovore. To im omogućava da ostvare dodatni prihod – nafta koja je jeftino kupljena kasnije će se preprodati po skupljoj cijeni sa odloženo isporukom.

Prema mišljenju Tornkvista, ukoliko ukupno smanjenje proizvodnje nafte posle dogovora OPEK plus ostane na nivou 12-13 miliona barela dnevno, neće se mnogo šta promijeniti. Direktor „Gunvora“ je objasnio da je u aprilu ponuda veća od potražnje za 25 miliona barela.

Kako se navodi, rafinerije nafte u Rusiji takođe uskoro neće imati gdje da skladište proizvode, pa će biti prinuđene da iznajmljuju cisterne od željeznice. Međutim, iz tehničkih razloga nemoguće je zaustaviti proizvodnju.

OPEK plus je u nedjelju odobrio novo smanjenje proizvodnje nafte sa nivoa iz oktobra 2018. godine: za 23 odsto u maju-junu, 18 odsto – do kraja 2020. i 14 odsto – do kraja aprila 2022. godine, prenosi Sputnjik.

U prvoj fazi savez će smanjiti proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno, zatim za 8 i 6 miliona. Za Rusiju i Saudijsku Arabiju referentna baza iznosiće 11 miliona barela dnevno.

Meksiko je insistirao na posebnim uslovima i smanjiće proizvodnju za samo 100 hiljada barela dnevno u maju-junu, dok će ostalo kompenzovati Sjedinjene Američke Države.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *