Američka proizvodnja doživjela najveći pad od Drugog svjetskog rata

Dodajte komentar

Američka industrija urušila se u martu nakon što je pandemija opustošila ekonomiju Sjedinjenih Američkih Država, a ukupna proizvodnja zabilježila je najveći pad od Drugog svjetskog rata, prenosi Anadolija.

Federalne rezerve SAD-a izvijestile su u srijedu da je proizvodnja pala za 6,3 posto prošlog mjeseca, predvođena padom proizvodnje u autoindustriji, koja je potpuno zatvorena. Ukupno gledano, industrijska proizvodnja, koja uključuje fabrike, komunalije i rudnike, pala je za 5,4 posto.

To je najveći pad od 1946. i daleko gori od onoga što su očekivali ekonomisti.

Proizvodnja automobila i autodijelova bila je u slobodnom padu, te se zaustavila na 28 posto.

Zabrane i ograničenja putovanja koji su uvedeni u borbi protiv bolesti COVID-19 doveli su do gotovo potpunog zaustavljanja ekonomske aktivnosti.

Ukupan pad mogao bi iznositi 15 posto

Proizvodnja je pala za 3,9 posto u komunalnim kompanijama i za dva posto u rudnicima jer je eksploatacija nafte i plina opala, kazali su iz Federalnih rezervi.

“Šanse su za industrijske sektore mračne. S globalnom recesijom zbog korona virusa, koja je dovela do naglog zaustavljanja aktivnosti kod nas i širom svijeta, fabrička proizvodnja vjerovatno će još više pasti u aprilu. Veliki poremećaji u lancu opskrbe, smanjena energetska aktivnost i pooštreni finansijski uvjeti i dalje će biti glavni problemi u sljedećim mjesecima”, napisali su James Watson i Gregory Daco iz Oxford Economicsa u bilješci o istraživanju.

Također su kazali da bi industrijska proizvodnja ukupno mogla pasti za 15 posto.

Izvor: Agencije

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *