Metalac pred novim stečajem?

Dodajte komentar

Za obnavljanje proizvodnje u nikšićkom “Metalcu Termohem“, barem za sada, nema nikakvih nagovještaja, a oko 110 radnika, kako ističu, prepušteni su sami sebi, bez primanja i ikakvog posla.

Vlasnik fabričke imovine, češka firma “ZK Termohem“, obustavila je proizvodnju krajem decembra prošle godine, i od tada njeni predstavnici, prema tvrdnjama radnika, više nijesu dolazili u fabriku, a poslednjih mjesec nikome od njih ne odgovaraju na telefonske pozive.

“Nemoćni smo da bilo šta uradimo jer je zabranjen svaki vid okupljanja, a nadležne institucije kojima smo se obratili za pomoć ne odgovaraju na naše dopise. Od prije nekoliko dana stavljen je katanac na fabričku kapiju, a koliko smo uspjeli da saznamo, privatna firma koju su angažovali da obezbjeđuje fabriku za novac koji im duguju po osnovu tog posla izvezla je preostali materijal iz Metalca, a potom i napustila preduzeće”, rekli su juče za Dan radnici Metalca.

Termohem radnicima nije isplatio trećinu oktobarske plate, obećanih po 250 eura za novembar, kao ni decembarsku koju su, kako ističu, zaradili.

Račun Metalca je u blokadi od oktobra na iznos koji je prema tadašnjem izvještaju Poreske uprave bio preko 120 hiljada eura.

Preduzeću je račun bila blokirala i Opština Nikšić po osnovu duga od oko 50.000 eura na ime poreza, ali su potom stavili hipoteku na pojedine objekte u krugu fabrike.

Za Metalac, smatraju radnici, jedino rješenje koje je izvjesno je stečaj, a to će biti treći po redu za poslednjih 16 godina.

Takvu mogućnost prije nekoliko dana najavio je i predsjednik nikšićke opštine Veselin Grboviću izjavi datoj medijima.

“To je i jedina informacija koju imamo, a Grbović je rekao da je ta mogućnost izvjesna ukoliko je matična firma Termohem u stečaju, ali je to nemoguće saznati jer njihovi predstavnici ne odgovaraju na pozive ni njemu, a ni nama. Naše porodice su u teškoj situaciji, nemamo primanja, niti se sada može naći neki posao”, ogorčeni su radnici.

Njihov zahtjev da im se isplati jednokratna novčana pomoć Ministarstvo ekonomije je proslijedilo Ministarstvu rada i socijalnog staranja, koje po tom pitanju još uvijek ništa nije preduzelo.

Zbog duga isključena i struja

Radnici su juče za Dan kazali da sumnjaju da poslodavac mjesecima unazad nije izmirivao nikakve obaveze.

Zbog toga je prije dva mjeseca isključena i struja cijeloj fabrici.

Plaše se i da im, ako bude uveden novi stečaj, neće biti isplaćena dugovanja po osnovu plata i doprinosa.

Kompanija ZK Termohem sredinom 2016. godine za 330.000 eura kupila je fabrička postrojenja i poslovne objekte Metalca u stečaju.

Uz taj iznos tada su u tri rate isplatili i sve zaostale plate bivšim radnicima u iznosu od oko 900.000 eura, a investirali su i u revitalizaciju postrojenja koja su pokrenuli decembra 2016. godine.

Foto: Mladiniksica.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *