Wall Street pao uoči sezone poslovnih rezultata kompanija

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koji zbog koronakrize neće biti baš dobri.

Dow Jones oslabio je 328 bodova ili 1,39 posto, na 23.390 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,01 posto, na 2.761 bod. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,48 posto, na 8.192 boda.

Posljednjih su nedjelja cijene dionica nadoknadile veliki dio prethodnih gubitaka jer se ulagači nadaju da je širenje koronavirusa blizu vrhuncu i da će veliki fiskalni i monetarni podsticaji ublažiti ekonomske štete.

No, juče su S&P 500 i Dow Jones indeks pali jer ove nedjelje počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, a mnoge su već objavile da će im prihodi i zarade oštro pasti.

Tako je, na primjer, Ford Motor jučer objavio procjene prema kojima bi njegov gubitak u prvom tromjesečju mogao dostići 600 miliona dolara, dok je u istom prošlonedjeljnom razdoblju ostvario dobit od 2,4 milijarde dolara. Cijena dionice Forda pala je gotovo 4 posto.

Oštro su, više od 4 posto, juče u prosjeku pale i cijene dionica banaka jer ulagači ne žele riskirati uoči objave rezultata poslovanja JPMorgan Chasea i Wells Farga u utorak.

I mnoge druge kompanije i banke ostvariće slabe rezultata jer su mnogi dijelovi ekonomije već nedjeljama paralizovani zbog oštrih mjera za suzbijanje koronavirusa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *