Prihodi od podmorskog kabla 56 odsto iznad plana

1 komentar

I usljed pandemije korona virusa, postoji veliko interesovanje u dijelu dodjele prekograničnih kapaciteta za podmorski energetski kabl, o čemu svjedoči podatak da je prihod od alokacija na svim granicama za prvi kvartal 56 odsto veći od projektovanog, saopšteno je Dnevnim novinama u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES).

Oni su kazali da se dodjela prekograničnih kapaciteta kabla, koji je sredinom novembra prošle godine pušten u funkciju, odvija nesmetano.

“Možemo da budemo i te kako zadovoljni što, i usljed pandemije korona virusa, postoji veliko interesovanje u dijelu dodjele prekograničnih kapaciteta, što se odvij a nesmetano kako na kablu, tako i na ostalim granicama Crne Gore. U prilog ovoj tvrdnji govori podatak da je prihod od alokacije prekograničnih prenosnih kapaciteta na granici sa Italijom u skladu sa planiranim, dok su na ostalim granicama premašili naše projekcije”, istakli su u CGES-u.

CGES je, kako su istakli predstavnici te kompanije, na svim do sada održanim aukcijama i granicama, uključujući i podmorski kabl, ostvario prihod veći od sedam miliona eura.

Prema podacima, od puštanja kabla u komercijalni rad, sa Italijom je razmijenjeno više stotina megavatsati električne energije.

Ukupno je uvezeno 388.594 megavatsati, od čega od 16. marta, kada su stupile na snagu vanredne mjere zbog epidemije COVID-19, 48.125 megavatsati.

“Izvezeno je 275.014 megavatsati, od čega se 80.825 megavatsati odnosi na period od 16. marta”, precizirali su u CGES-u.

Oni su naglasili da je u trenutku aktuelne pandemije neophodno prilagođavanje novim okolnostima zbog kojih je bilo potrebno uložiti dodatni trud i napor u cilju zaštite zdravlja zaposlenih.

Pandemija virusa korona neminovno je izazvala niz promjena u svakodnevnom poslovnom životu. Shodno tome, u CGES-u je formiran tim za preventivno djelovanje, koji se stara o sprovođenju mjera i preporuka Nacionalnog koordinacionog tima i Vlade Crne Gore.

U kompaniji navode da su, u slučaju eventualnog pogoršanja epidemiološke situacije, pripremljeni krizni štabovi. Planirano je da djeluju na dvije odvojene lokacije, tako što bi proaktivno reagovali u cilju sprečavanja importacije i širenja virusa s jedne, i održavanja elektroprenosnog sistema stabilnim i pouzdanim, sa druge strane.

“Za sva radna mjesta u CGES-u pripremljen je plan angažovanja koji zavisi od nivoa procijenjene opasnosti od širenja virusa. U skladu sa tim planom se i odvija organizacija posla u našoj kompaniji”, rekli u u CGES-u.

Oni ističu da je pouzdanost u napajanju električnom energijom primarni zadatak CGES-a i tokom opasnosti od širenja COVID-19.

“U skladu sa tim, i u aktuelnim okolnostima pouzdanost prenosa električne energije se održava na najvišem mogućem nivou, uz poštovanje svih preporuka nadležnih institucija”, zaključili su u CGES-U

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Los vam je naslov: “U prilog ovoj tvrdnji govori podatak da je prihod od alokacije prekograničnih prenosnih kapaciteta na granici sa Italijom u skladu sa PLANIRANIM, dok su na ostalim granicama premašili naše projekcije.”

    Takodje, dobro bi bilo da ovaj negativan saldo, nije bio za nase potrebe, nego da smo bili tranzitna zemlja, u kojoj je samo CGES zaradio: “Ukupno je uvezeno 388.594 megavatsati…. Izvezeno je 275.014 megavatsati…”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *