EU bi mogla da pozajmi 1.500 milijardi eura za otklanjanje posljedica krize

Dodajte komentar

U suočavanju sa posljedicama krize korona virusa EU bi mogla da finansira fond od 1.500 milijardi eura zajmovima koje garantuju države članice, rekao je jedan od trojice potpredsjednika Evropske komisije.

“Mogli bi da zamislimo takav jedan fond” u okviru “rekonstrukcije” evropske privrede poslije krize, rekao je letonski potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovski, za njemački poslovni dnevnik “Handelsblatt”.

On je dodao da za sada ništa nije odlučeno i rekao da bi na sljedećoj video konferenciji evropskih šefova države ta tema mogla da bude pokrenuta.

Ministri finansija zemalja članica eurozone u četvrtak su odlučili da pored hitnog paketa pomoći od preko 500 milijardi eura uskoro ustanove fond za podsticaj evropske privrede, ali za sada nema konkretnih detalja o tom fondu.

Fond namijenjen da pomogne zemljama u periodu poslije krize, mogao bi da se formira oko evropskog budžeta preko zajmova koje bi Evropska komisija uzela uz garanciju država članica, rekao je Dombrovski, dodajući da o tome još treba da se razgovara.

U intervjuu za RTL u nedjelju evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton se založio za fond koji bi dozvolio zemljama da uzmaju zajmove preko dugoročnih obveznica, procijenjen na 10 odsto evropskog budžeta, što je 1.000 milijardi evra.

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer se u četvrtak založio za fond od oko 500 milijardi evra za buduće izdatke preko koga bi zemlje EU zajednički mogle da se zadužuju. Njegove njemačke i holandske kolege su ponovile čvrsto protivljenje bilo kakvom zajedničkom evropskom pozajmljivanju.

Beta

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *