Ekonomist: Svjetska ekonomija će 2020. godine izgubiti više od dva biliona dolara

Dodajte komentar

Svjetska ekonomija će 2020. godine izgubiti više od dva biliona dolara zbog COVID-19, upozorava “Ekonomist”.

Usred zastoja koje su vlade uvele zbog pandemije COVID-19, s kompanijama koje zatvaraju i otpuštaju osoblje, globalni ekonomski rast će se ove godine pretvoriti u “oštro negativan”, upozorava Međunarodni monetarni fond. Šefica MMF-a Kristalina Georgieva naglasila je da je svijet krenuo prema svojoj najgoroj ekonomskoj krizi od Velike depresije 1930-ih.

Bivši glavni ekonomista MMF-a sugerisao je da su epidemiju virusa korona zapadne ekonomije „shvatile malo olako“, u poređenju s onim u Aziji, što je rezultiralo situacijom da se oni sada suočavaju sa procijenjenim padom rasta od oko 6 procentnih poena ove godine.

Raghuram Rajan, glavni ekonomista i direktor istraživanja Međunarodnog monetarnog fonda između 2003. i 2006. Rekao je: “Mislim da je na zapadu, dijelom i zato što nije bilo direktnog iskustva ozbiljne epidemije, ovo shvaćeno malo olako.”

„Previše je lako uperiti prste nakon što se nešto desi, ali ono što govorim je da su države u Istočnoj Aziji koje su imale iskustva iz prethodnih pandemija, ovo ozbiljno shvatile odmah od početka.“

Ponudivši mračnu prognozu za zapadne ekonomije usred njihove očekivane kontrakcije u trenutno nestabilnim uslovima, indijski ekonomista, koji je profesor finansija na Univerzitetu u Čikagu, rekao je: “U ovom trenutku predpostavljamo da će zapadne zemlje primijetiti rasta BDP-a sa oko 2 procentna na negativna 4 ili 5. Svaka država će izgubiti 5 do 6 procentnih poena najmanje u ovoj godini. Dakle, kumulativno to, to je znatno više od 2 biliona dolara.”

Raghuram Rajan, koji je nekada bio guverner centralne banke u Indiji, pohvalio je ekonomije azijskih zemalja poput Južne Koreje i Singapura za rukovanje virusom.

Generalno, analitičari predviđaju da bi investitori mogli pogledati u Aziju usred trenutne pandemije, podvlačeći da je region ekonomski bolje pripremljen za izlazak iz krize COVID-19.

Zbog toga preporučuju da se zapadne zemlje ugledaju na Kinu i Aziju.

Što se tiče njegove rodne Indije,  Rajan je upozorio da gusto naseljena zemlja posjeduje „ograničene alate“ i „društveno distanciranje“ je teško sprovesti.

Pozivajući se na zajedničke napore u borbi protiv krize izazvane koronavirusom, Raghuram Rajan je izrazio nadu da će ekonomije možda objediniti resurse, a ne da se odluče za protekcionističku politiku.

“Vidjeli smo države kako otimaju jedne drugima sanitetske potrepštine, videli smo zemlje koje zabranjuju izvoz dragocjenih lijekova. To su stvari zbog kojih se sve pogoršava.”

Komentari indijskog ekonomiste dolaze nakon što je MMF upozorio da se globalna ekonomija suočava s najgorom krizom od depresije 1930-ih, piše Sputnjik.

Kristalina Georgieva, šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), priznala je da će koronavirusna pandemija ove godine globalni ekonomski rast učiniti “oštro negativnim”, budući da je prognozirala da će 2021. biti samo djelimični oporavak ukoliko se širenje COVID-19 olakša u drugoj polovini 2020. godine.

Tržišta u razvoju i zemlje u razvoju bili su najteže pogođene, izjavila je.

“Prije samo tri mjeseca, očekivali smo pozitivan rast prihoda po glavi stanovnika u preko 160 naših zemalja u 2020. godini. Danas se taj broj okrenuo na glavu: mi sada projektujemo da će ove godine preko 170 zemalja doživjeti negativan rast prihoda po glavi stanovnika”, rekla je Georgieva i dodala: „U stvari, predviđamo najgori ekonomski neuspjeh od velike depresije“.

Izvor: Bankar.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *