Austrija već isplatila 5,7 milijardi eura pomoći građanima i privredi

Dodajte komentar

Ministar finansija Austrije, Gernot Blimel, prenio je da je od 38 milijardi eura paketa pomoći, koliko je vlada privredi stavila na raspolaganje, već 5,7 milijardi povučeno, a ako se tome dodaju i sredstva za skraćeni rad onda je već upotrijebljeno 8,7 milijardi eura.

“Prve mjere smo usvojili i stavili na raspolaganje za veoma kratko vrijeme i to što je moguće nekomplikovanije. Istovremeno smo uspostavili i dugoročne instrumente, kako bi osigurali austrijsku privredu da dobro prođe kroz krizu”, poručio je on, prenijela je agencija Tanjug.

U obliku hitne pomoći isplaćeno je do sada oko 800 miliona eura, a polovina od toga je otpalo na medicinske proizvode, jedna osmina na dodatke za njegu.

U naučno istraživanje i studije uloženo je 22 miliona eura, a 30 miliona eura uplaćeno je u fond za pomoć ugroženim porodicama.

Iz fonda od dvije milijarde eura za pomoć najmanjim preduzetnicima već je isplaćeno 110 miliona eura.

Na osnovu garancija odobreno je do sada 1,57 milijardi eura.

Ministarstvo finansija dobilo je do sada 118.075 zahtjeva za odloženo plaćanje poreza, od kojih je već 115.336 odobreno.

“Time je preduzećima ostavljeno više od 3,17 milijardi eura likvidnosti”, rekao je Blimel.

U cilju očuvanja radnih mjesta vlada je uvela novi model skraćenog radnog vremena, za šta je bilo predviđeno tri milijarde evra.

Do sada je 608.607 lica prijavilo skraćeno radno vrijeme, usljed čega je fond za te potrebe povećan sa tri na pet milijardi eura.

Najveći broj zahtjeva za skraćeno radno vrijeme dolazi iz sektora trgovine, zatim slijedi ugostiteljstvo i hotelijerstvo, sektori koji su najpogođeniji aktuelnom krizom.

Skraćeno radno vrijeme, do čak nula sati, predstavlja veliku finansijsku olakšicu poslodavcima jer država preuzima plaćanje velikog dijela primanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *