Covid-19 mijenja standarde zaduživanja

Dodajte komentar

JPMorgan Chase & Co, najveći zajmodavac za imovinu u Sjedinjenim Državama, protekle sedmice podigao je standarde zaduživanja za većinu novih zajmova za kuće, jer banka pokušava ublažiti kreditni rizik koji proizlazi iz novog poremećaja koji je izazvao koronavirus.

Od prošlog utorka, kupcim koji apliciraju za novu hipoteku biće potreban kreditni rezultat od najmanje 700, a moraće izvršiti učešće 20% vrijednosti kuće.

Ova promjena naglašava kako banke brzo prebacuju brzinu kako bi odgovorile na mračne američke ekonomske izglede i stres na stambenom tržištu, nakon što su mjere za suzbijanje virusa 16 miliona ljudi ostavile bez posla i gurnule zemlju u recesiju.

– Zbog ekonomske nesigurnosti, radimo privremene promjene koje će nam omogućiti da se usko koncentrišemo na služenje postojećim kupcima, rekla je za Reuters Amy Bonitatibus, direktor marketinga u poslovanju s kreditima domaćinstava JPMorgan Chase.

Banka je bila četvrti najveći američki hipotekarni zajmodavac u 2019. godini, prema industrijskoj publikaciji Inside Mortgage Finance.

Promjene bi trebalo da pomognu JPMorgan-u da smanji izloženost dužnicima koji neočekivano ostanu bez posla, trpe pad plata ili čiji domovi izgube na vrijednosti. Banka je saopštila kako će promjena takođe osloboditi osoblje koje može riješiti porast zahtjeva za refinansiranjem hipoteke, koji potraju duže vrijeme zbog zatvaranja osoblja koje radi u kući i nesuštinskog poslovanja.

Zahtjevi za refinansiranjem skočili su na najviši nivo u više od deset godina prošlog mjeseca jer su prosječne stope na hipoteke s fiksnom stopom od 30 godina, najpopularnijeg zajma za kuće, pale na gotovo rekordne nivoe, pokazuju podaci Udruženja hipotekarnih bankara (MBA).

JPMorgan ne bi otkrio trenutne minimalne zahtjeve za različite hipotekarne proizvode, ali prosječna uplata na stambenom tržištu iznosi oko 10%, prema MBA.

Novi kreditni standardi ne primjenjuju se na otprilike četiri miliona postojećih hipotekarnih klijenata JPMorgan-a ili na zajmoprimce s niskim i umjerenim primanjima koji ispunjavaju uslove za njegov “DreaMaker” proizvod, za koji su potrebni minimalno učešće od 3% i 620 kreditnog rezultata, prenosi Indikator.ba.

Američko tržište stanova bilo je u stabilnom stanju početkom ove godine, ali s produbljivanjem recesije i potencijalnim kupcima kuća koji nisu mogli vidjeti imovinu ili su odustali od kupovine zbog mjera socijalnog distanciranja, zdravstvena kriza prijeti da uništi sektor.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *