Ministri EU konačno postigli dogovor: Hiljadu milijardi eura za oporavak ekonomije od pandemije korona virusa

Dodajte komentar

Evropa je pokazala da može da se izdigne iznad ove krize, objavio je u četvrtak na svom Tviter nalogu francuski ministar finansija Bruno le Mer, prenosi Rojters

Francuski ministar je prethodno, u video razgovoru sa novinarima saopštio da su članice EU postigle istorijski ekonomski sporazum o kreiranju fonda u vrijednosti od hiljadu milijardi eura namenjenog oporavku evropske ekonomije pogođene pandemijom korona virusa.

Le Mer je najavio aktiviranje Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) bez značajnijih uslovljavanja.

Prema sporazumu, prvih 500 milijardi eura biće odmah na raspolaganju, a ostatak nešto kasnije.

Ministri finansija EU nakon tri dana pregovora postigli su u četvrtak dogovor o sveobuhvatnom ekonomskom odgovoru na krizu COVID-19.

Dogovorenim paketom podrške, EU je mobilisala oko 500 milijardi za zaštitu i obnovu ekonomija zemalja članica nakon pandemije, ali i postavila uslove za korišćenje zajedničkih evropskih kreditnih linija.

“Naš dogovor predstavlja odvažane i ambiciozane predloge koji su do samo prije nekoliko nedjelja bili nezamislivi”, izjavio je predsednik Evrogrupe Mario Ćenteno.

Posle “prve linije odbrane”, koja je podrazumijevala nacionlne mere zemlja članica, EU se dogovorila oko tri “sigurnosne mreže” koje će pomoći radnicima, kompanijama i državama članicama da se izbore sa posljedicama ekonomske krize koju izaziva pandemija COVID-19.

“Odobrili smo stvaranje privremenog instrumenta EU koji će podržati nacionalne ”sigurnosne mreže” za radnike. Instrument ”Šur” kanalisaće do 100 milijardi eura ka nacionalnim službama koji podržavaju skraćeno radno vrijeme ili isplaćuju nedoknade za nezaposlene i druge programe za radnike”, rekao je Ćenteno.

Druga ”sigurnosna mreža” namijenjena je kompanijama koje zbog krize COVID-19 imaju poteškoća u poslovanju.

Predsjednik Eurozone kaže da zemlje članice na nacionalnim nivoima pomažu koliko mogu da se održi likvidnost poslovanja, ali da je ta pomoć neujednačena zbog različite jačine ekonomija zemlja članica.

“Zato smo odobrili inicijativu Evropske investicione banke za 200 milijardi eura pozjamica, prvenstveno za mala i srednja preduzeća”, rekao Chenteno, prenosi Blic.

Kada je u pitanju pomoć zemljama članicama, dogovoreno je da se izdvoji ekomomsku podršku u visini od dva procenta BDP-a članica, što je oko 240 milijari eura.

”U pitanju je važna ”sigurnosna mreža” za sve članice Eurozone u vremenu krize. Biće dostupna svima, pod standardizovanim uslovima i uz procjenu institucija EU. Svaka članica Eurozone koja zatraži ovu pomoć biće podvrgnuta EU ekonomskoj i fiskalnoj koordinaciji i nadgledanju. Jedini uslov da se pristupi ovom kreditiranju jeste da će upotreba tog novca biti isklučivo namijenjena finasiranju direktne ili indirektne zdravstvene zaštite, liječenju i prevencije COVID-19”, navodi Chenteno.

Ovakva vrsta uslovljavljavanja pomoći uveliko podsjeća na stroge kriterijume kojima su tokom prethodne dužničke krize bile izložene Grčka, Portugal i Irska, a sada bi kroz isto mogle da prođu najteže pandemijom pogođene članice Italija i Španija.

Zemlje članice Eurozone nisu ni ovoga puta uspjele da postignu dogovor oko zajedničkog zaduživanja, odnosno tzv “eurobveznica”, na kojima su insistirale Italija , Španija i Francuska.

Holandija i Njemačka i dalje su ostale čvrste pri stavu da ne žele da garantuju za zaduživanja drugih.

Očekuje se da će dogovoreni paket evropske ekonomske podrške postati operativan za dvije nedjelje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *