Konoplju će da prerađuju i u Zagaraču?

Dodajte komentar

Stečajni upravnik preduzeća Galenika Crna Gora, Veselin Perišić, izdao je bivšu fabriku tog preduzeća u Zagaraču (Opština Danilovgrad) investitorima koji su se početkom ove godine prijavili na tender Prijestonice Cetinje za davanje u zakup nepokretnosti bivšeg Oboda, saznaju “Vijesti”.

Konzorcijum koji čine kanadska kompanija Eviana Health Corporation i crnogorske firme – Montenegro Bio Science i Ramel, saopštili su tada iz Prijestonice, baviće se uzgojem industrijske konoplje i ekstrakcijom ulja CBD-a (cannabidiol) iz njenog cvijeta.

Izvori “Vijesti” tvrde da će se konoplja za medicinske svrhe prerađivati i u Zagaraču, kao i da se o zakupu fabrike sa Perišićem dogovarao predstavnik investitora iz kompanije Montenegro Bio Science. Zakupac se navodno ranije interesovao i za kupovinu te fabrike.

Kome je, kada i pod kojim uslovima izdat ovaj dio imovine Galenike u stečaju još nije odgovoreno iz Privrednog suda, kome su “Vijesti” juče poslale pitanja na tu temu za stečajnog sudiju u predmetu, Blaža Jovanića, i stečajnog upravnika Veselina Perišića.

Perišić je 11. februara oglasio prodaju bivše fabrike za proizvodnju ljekova u Zagaraču i još nekoliko poslovnih prostora Galenike, ali je Jovanić uvažio prigovor finansijske institucije Heta, glavnog povjerioca u stečajnom postupku, i naložio upravniku da odgodi drugu prodaju tog dijela imovine.

Prema oglasu, procijenjena pokretna i nepokretna imovina Galenike u Zagaraču iznosila je 817.805 eura, a početna prodajna cijena je bila 654.244 eura.

Heta potražuje od Galenike 2,7 miliona zbog nevraćenog kredita, od čega je priznato oko 1,8 miliona, a za 900.000 eura kamate je povedena parnica.
Galenika je u stečaju od 8. jula 2019. na zahtjev Poreske uprave zbog duga za poreze i doprinose od oko 2,6 miliona eura. Povjerioci su prijavili da im to preduzeće ukupno duguje oko devet miliona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *